vrijdag 28 mei 2010

11. Seattle: Super Sonics, Mariners, Blackhawks en Sounders

Mijn blik in de atlas ging deze week naar Seattle, de noordelijkste stad is van de Amerikaanse westkust. Nou en, lekker belangrijk? Onze "noordstwestelijkst" stad is Den Helder.  Maar is Seattle het Den Helder van de USA?
Ze hebben ook een haven en basketbal net als in Den Helder. Wat overigens de andere poi's van Den Helder zijn, weet ik niet, of het moet de boot naar Texel zijn. Den Helder doet er verder niet toe, terug naar Seattle: een klein onderzoekje:

Bij Seattle denk je aan regen, grauwe straten en grungemuziek. Maar Seattle wordt ook wel gezien als het financieel kloppend hart van de het noordwesten van het land. De stad is vernoemd naar het opperhoofd Seattle van de stand van de Suquamisch en Duwamish indianen. Een beroemde spreuk van het opperhoofd is: "De mens heeft het web des levens niet geweven, hij is niet meer dan een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan".
Computergigant Microsoft en vliegtuigproducent Boeing hebben in de stad hun hoofdkwartier. In de stad heerst een zeeklimaat. De winters zijn er niet te koud met een gemiddelde temperatuur van 4,5 graden Celsius. De zomers kennen een gemiddelde van 18.5 graden Celsius en zijn niet al te warm.

Hoogtepunt in Seattle is de Space Needle, de hoge mast die in de hele stad te zien is. Klik op de link en je krijgt een mooie blik op de ruimtenaald.
De stad is verder bekend van de tv-serie Frasier en de film Sleepless in Seattle.
Deze film wordt momenteel bewerkt tot een musical die volgend jaar op Broadway in première moet gaan. Verder is de Seattle bekend van bands als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden. Ook is het de geboortestad van Jimi Hendrix en Bill Gates.

Sportclubs in Seattle:

Seattle Super Sonics
De Seattle SuperSonics was een basketbalteam uit Seattle, Washington. Ze speelden in de KeyArena in de Western Division van de NBA.

WAS, want de Sonics heten nu Oklahoma City Thunder. In 2008 is het team aan Oklahoma verkocht voor 350 miljoen euro. Oklahoma bood volgens de eigenaar Clay Bennett meer commerciële kansen. Dit ging niet zonder slag of stoot, er moest een rechtszaak aan te pas komen die een aantal aanvullende voorwaarden opleverde voor Bennett. Naast een de start van een nieuwe sporthal of de renovatie van de KeyArena, is in de verhuisovereenkomst opgenomen dat als het niet lukt om binnen 5 jaar een nieuw NBA team in Seattle op te richten, Bennet nog eens 30 miljoen dollar moet betalen aan de stad.
Eerst bleef de naam gehandhaafd in SSS maar in 2009 wijzigde dit dus in OK Thunder.

De naam, het logo en de clubkleuren van de Supersonics zijn in 2009 vrijgegeven aan de NBA voor een eventuele toekomstige club.

Katrina
Er is voor Oklahoma gekozen omdat na orkaan Katrina de New Orleans Hornets tijdelijk naar Oklahoma verhuisde. Deze verhuizing bleek er dermate grote commerciële aantrekkingskracht te hebben, dat bekeken werd of de stad geen permanente NBA-club kon herbergen.
Het eerste seizoen was overigens niet heel succesvol maar het blad Forbes berekende wel dat de ploeg een veelvoud meer aan winst had gemaakt dan als de ploeg in Seattle was blijven spelen.
De Supersonics bestonden sinds 1967 en wonnen twaalf jaar later hun enige titel in de NBA door een 4-1 winst op de Washington Bullets. Op 29 oktober 2007 speelde de club zijn eerste wedstrijd in Oklahoma. Een jaar later dus als de Oklahoma Thunder en op 2 november 2008 won Oklahoma City hun eerste NBA wedstrijd van Minnesota.
Het was toen de derde ploeg uit de geschiedenis van de NBA die van locatie veranderde. Eerder vertrokken de Charlotte Hornets naar New Orleans en verhuisden de Vancouver Grizzlies naar Memphis.

Francisco Elson
De Nederlander Francisco Elson heeft voor de SSS gespeeld. Daarna is de speler in een spelersruil (Elson tegen Kurt Thomas) naar de Antonio Spurs gegaan. Een goede deal voor Elson: bij de Super Sonics speelde hij per wedstrijd maar enkele minuten terwijl hij met

Mascotte
De mascotte van de SSS was de Squatch, een afkorting van de indiaanse naam Sasquatch, beter bekend als Bigfoot.
Bigfoot is al tientallen jaren onderwerp van grappenmakers. Al voordat Europese kolonisten naar Amerika kwamen, deden verhalen over Bigfoot de ronde, maar echt bewijs voor het bestaan van de Amerikaanse Yeti is nooit gevonden.

Seattle Mariners
De Seattle Mariners is de honkbalclub van de stad. De "Mariners" naam is afkomstig uit de prominente aanwezigheid van mariene cultuur in de stad Seattle. Het is een van de 5 MLB-teams die nog nooit aan de World Series hebben meegedaan. Je kunt op de site stemmen als je wil dat All-Star game 2010 in Saettle wordt gehouden.


Seattle Seahawks
Dit is het American Footbal team van de stad. Het team heeft nog nooit een NFL kampioenschap gewonnen. Wel bereikten ze eenmaal de Super Bowl, in 2006, maar verloren toen van de Pittsburgh Steelers. Ik weet helemaal niets van American Football en dat hou ik zo.


Maar wie NFL zegt, zegt ….
Cheerleaders. De hoempapameisjes van de Seahawks heten de Seagals. Klik maar eens op de link en lees dat cheerleader Kim een financeel planner is, graag op safari wil, een hond heeft en “being able to make a positive impact in our community and be involved with the many amazing organizations we have in Seattle”.
Het zal allemaal wel ha ha.

Seattle Sounders FC
Dit is de voetbalclub van Seattle. De club staat momenteel 6 (van de 8) in de Western Conference. De club van Beckham, Los Angeles Galaxy staat eerste.

Ze spelen in het groen en hebben Xbox360 als sponsor. Na afloop van het WK zal Ex-Twente speler Blaise N’Kufo voor de club gaan spelen. Ook spelen Freddie Ljungberg (ex Arsenal) en doelman Kasey Keller (ex Tottenham) bij Seattle, aangevuld met voor mij onbekende Amerikanen.
Ik weet niets van de MLS en de Seattle Sounders maar vind dat hun sites, net als bij de NBA en MLS er goed uit zien. Daar zal het niet aan liggen.

Seattle is geen amerikaans Den Helder maar het lijkt me ook niet het Napels van Amerika. Ik ken geen gezegde dat luidt: eerst Seattle zien en dan sterven. Wellicht volgens anderen eerder vice versa.
Het onderzoekje levert mij geen nieuwe inzichten over Saettle op. Volgende blog graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten