maandag 10 mei 2010

05. Legendarische sportmomenten (deel 2): Twente of Ajax? Twente

Er zijn ook sportmomenten die je bijblijven door hun unicum. Een hiervan was de ontknoping van de eredivisie van het seizoen 2006/2007. Dat was een thriller! Vandaag is het kleine broertje tussen Twente en Ajax. De radio gaat net als op 29 april 2007 weer aan om half drie. Ik hoop op net zo’n middag als 3 jaar gelden. Wordt het vanmiddag weer zo legendarisch?


Ontknoping eredivisie 2006/2007:
PSV, Ajax en AZ konden kampioen worden. Het was mij om het even, als het maar spannend zou worden.
AZ was bij winst tegen Excelsior (al veroordeeld tot nacompetitie) kampioen. Een super prestatie van Louis van Gaal. Maar het ging anders die middag. Het werd spannender dan vooraf ooit kon worden gedacht.
Ik had de radio op tafel (“sssst, stil iedereen” en luisteren). Wat een spanning! Wat is radio dan toch een mooi medium. Het ging op alle drie de velden op en neer, tot 5 minuten voor tijd konden ze alle drie nog met de kampioensschaal weglopen.
Toen de stofwolken waren opgetrokken, had AZ verloren (3-2) en kwam Ajax één doelpunt te kort (0-2 tegen Willem II). En dus won PSV de titel (5-1 winst op Vitesse).
Het was geweldig om het mee te maken. Verhaal dat nog aan mijn kleinkinderen verteld gaat worden.
Wat het ook zo bijzonder maakte, was dat Excelsior zijn plicht deed. Vooraf was bedacht dat ze de wedstrijd zouden laten lopen. Maar niets van dit alles. Excelsior bedankt!

Ontknoping eredivisie 2009/2010:
Ajax en Twente kunnen kampioen worden. Dit jaar gunde ik het Twente. Ik ben vaak voor de underdog, heb sympathie voor McLaren en zijn team en hoop als 030 fan dat 020 niet wint! Vanmiddag is het zo ver.
Het hele seizoen heeft Ajax maar 2x op de eerste plaats gestaan, las ik in de krant. Zal best, maar het gaat erom wie daar na 34 speelronden staat. Als Twente wint, is dat natuurlijk fantastisch. Maar wat gebeurt er dan? Trainer weg, spelers weg? Wat doen de Tukkers in de Champions League?
AZ maakte er dit jaar ook een potje van. In een relatief zwakke poule werden ze 4e. Maar gezien de DSB situatie is dat eigenlijk ondergesneeuwd. Maar gezien de financiële crisis zou het zo maar kunnen dat Arke, sponsor van FC Twente, volgend jaar op de fles gaat. Dat worden dan enkele reisjes in de CL. Hopelijk loten de Tukkers dan in de buurt (Anderlecht, Chelsea, Schalke).

Maar ik gun Twente het kampioenschap en het voor spek en bonen meespelen in Europa. Liever dat dan dat Ajax volgend jaar in de CL de finale haalt. Maar wel graag na een onvergetelijke middag voetbal.

Update: Twente wint. Gefeliciteerd Tukkers! Het was spannend maar het was niet legendarisch zoals 3 jaar geleden.
_______________________________________________________________________________________

Geen opmerkingen:

Een reactie posten