woensdag 2 juni 2010

12. "Krijgt ie applaus voor"

Deze blog gaat over Hugo Walker.

Walker is de beroemde voetbalcommentator van de NOS. Hij is mijn favoriet alle tijden. Van alle Snoeksen, Reitsemaas en Grueters is hij de beste.
Walker is vooral bekend van de uitspraak: "Komt dat Schoooot!" of "Goeie speler is dat toch, kijk hier heeft u hem" of "Lacatuuuuuuuuuuuuus".
Maar Hugo Walker was meer dan zijn quotes. Hij was de schakel tussen de wedstrijd en de kijker. Hugo komt uit een tijd dat er nog geen 15 camera's en geen 20 herhalingen bij een voetbalwedstrijd waren. Zijn oog was leidend. Wat hij zag klopte en het klopte vaak ook.

Geen commentaar!
Maar Hugo Walker was en is (Google maar op zijn naam) enorm populair. Toch moest Walker 10 jaar geleden plaatsmaken voor de jongere generatie van Snoeksen en weet ik veel. Dat vond niet iedereen leuk.
"Zijn we er toch ingetuind..." zou de legendarische grote broer van Walker zeggen.
Er is zelfs voor het EK-2000 in Nederland en België een internet actie voor hem opgezet om de NOS over te halen Hugo Walker aan te stellen voor de wedstrijden. Het mocht niet baten.

"Technische domme beslissing is dit toch".
"Laat Hugo de finale becommentarieren, zou je zo zeggen".



Op Ajax-tv is een leuk interview geweest van drie februari 2010. We zien een broze oude man met de zo herkenbare stem. In het item laten ze Walker de doelpunten van Emanuelson en Suarez becommentarieren. Dat komt niet helemaal uit de verf. "Vind Walker wat ingetogen, hadden u en ik waarschijnlijk anders gedaan".

En Hugo Walker is vaak nagedaan. Maar nooit haalde het bij zijn eigen mooie karakteristieke stem.
Zijn oneliners zijn geliefd maar vast ook wel just niet. Maar Walker heeft nu nog zijn eigen Hyves. Hij is dus nog altijd erg pouplair.
Ook zijn zijn uitspraken vaak onder andere sporten gezet: "Rij je lek, koers je toch heel anders"
Meer is terug te vinden op de Hugo Walker Fan Page.

In een interview gaf Walker aan dat campingtoeristen op een camping aan hem vroegen of hij een verslag van een wedstrijd wilde doen (deed ie daaaat, Ja!). Hij zegde toe, onder voorbehoud dat de rest allemaal zijn mond hield. Aldus geschiedde. Lijkt me legendarisch om daar bij te zijn geweest.

Eigenlijk is Hugo Walker een wens naar vervlogen tijden. Wellicht dat we zijn commentaar nu overdreven gevonden zouden hebben, te veel overheersend. Geen idee? Maar daarna is er nooit meer een commentator geweest die zo prominent de wedstrijden versloeg. Afsluiting van een tijdperk?
Er is wel nog een tv-programma met de titel Komt dat Schoot! geweest om te zoeken naar een nieuwe commentator. De kwaliteit was om te huilen, vaak te gespeeld, niet echt, te saai. De voetbal-Idols werd gewonnen door de toen 17-jarige Floris Geerts. Nooit meer iets van gehoord, toch?

Er is dus maar een Hugo Walker!
En dan sluiten we af met een paar memorabele quotes:
"Tja, Frankrijk-Paraguay, en dat zult u met mee eens zijn, is natuurlijk heel iets anders dan Frankrijk-Spanje"
"Had ik persoonlijk heel anders gedaan"
"In feite technisch goed voetbal"
En dan houden we er mee op hier op dit blog.

HUGO BEDANKT!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten