maandag 10 mei 2010

02. Brussels Vulcans – Berlin Louvre 2-2

Amerikaanse clubs hebben namen die bestaan uit een plaatsnaam en een naam er achter bijvoorbeeld Boston Red Sox, Toronto Blue Jays of de Los Angeles Lakers.
Bij de Red en White Sox zal de verwijzing op het wedstrijdtenue slaan maar soms zijn het namen die verwijzen naar “iets” dat naar hun stad of streek verwijst.

Zo heb je de San Jose Sharks, verwijzend naar de haaien voor de kust van de stad. Er zijn de Houston Rockets afgeleid van het Space Center in de stad en Orlando Magic van het plaatselijke Disneyland. In de spreektaal wordt de stad er dan vaak afgehaald: de New York Yankees heten gewoon Yankees, en ze verloren gisteren met 2-4 van de Athletics uit Oakland.

In Nederland hebben we dat niet zo snel. Veel clubs hebben een naam of afkorting: Groningen, AZ, PKC, of FC bal op het Dak. Bij Amerikaans georiënteerde sporten als basketbal, honkbal en ijshockey heb je wel iets afwijkend als Flyers, Pioneers of Magixx. Maar in het voetbal heb je Ajax, FC Utrecht of Telstar. Die namen zijn al heel oud of komen voort uit fusies tussen clubs. Er bestaat niet zo iets als de Rotterdam Havens, de Utrecht Dommers of de Den Helder Mariniers. Wel verwijzen ook in het voetbal sommige namen naar een stadsdeel: Tottenham of Anderlecht. Maar meestal duiden ze op de plaats van herkomst: AC Milan, Barcelona en Newcastle. Daarnaast zijn er traditionele namens als Arsenal en Juventus. Die hebben overigens wel bijnamen als The Gunners en Juve. Altijd wel iets logisch. Maar je hebt nooit iets wat nergens op slaat of niet kan: zoals de Amsterdam Bergen of de Brussel Vulkanen. Dat kan in Amerika wel: je hebt bijvoorbeeld de Utah Jazz of de Memphis Grizzlies. Maar er is geen jazz in Utah en er zijn geen beren in Memphis.

Dat heeft te maken dat als een Amerikaanse club in geldnood komt, en deze niet failliet gaat, wordt verkocht aan een andere stad. Soms wordt de naam gewijzigd, soms blijft de naam (merk!) hetzelfde.
Voor Utah Jazz geldt dat het eigenlijk de New Orleans Jazz was. Toen de club verhuisde naar Salt Lake City werd daar een onderzoek gehouden om de naam te wijzigen. Er is namelijk geen Jazz in Utah.
Er werd gezocht naar iets typisch Utahs … dat bleek er niet te zijn. Er is niets specifiek Utas, behalve Polygamie. Er was kennelijk geen draagvlak om de club Utah Polygamics te noemen. Dus bleef het Jazz.
De Memphis Grizzlies komen van oorsprong uit Vancouver maar hebben de naam aangehouden uit commercieel oogpunt.

Voor het ijshockeyteam van de Phoenix Coyotes is de naam wel aangepast, voorheen heetten ze Winnipeg Jets. Ook bij deze verhuizing speelde de commercie een grote rol. De kritiek was of wel ijshockey in de woestijn gespeeld kon worden. Tja, waarom niet, het kan kennelijk en de Coyotes spelen nu Play Offs.

Maar stel dat Real Madrid failliet zou gaan, met 327 miljoen euro aan schulden … verkocht zou worden en dan Real Kopenhagen zou heten. Of Inter Luik, Bayern Moskou? Kan niet, zegt u. In de USA dus wel. Daar degradeert de speler niet het team. En als het team niet meer kan in stad A, dan gaat het naar stad B. Een rijke eigenaar, TV-rechten, merchandising en veel publiciteit maakt dat naast spelers transfers ook clubs met regelmaat verhuizen. Gekke zaak, denk u? Ach je kan ook clubs als MVV, RKC en Roda JC gewoon laten doorgaan met gemeenschapsgeld. Wat is dan gekker?
Er zullen vast protesten zijn geweest van de fans uit New Orleans of Winnipeg. Geen idee, dat moet ik nazoeken. Maar hun club blijft in ieder geval bestaan. Wellicht dat HFC Haarlem had kunnen voortbestaan als HFC Zoetermeer. Geen idee, maar clubs in stand houden met belastinggeld heeft niet mijn voorkeur.

_______________________________________________________________________________________

Geen opmerkingen:

Een reactie posten