In de USA zijn de playoffs volop bezig. Na een regulier seizoen volgen de wedstrijden van de nummer 1 tegen 8, 2 tegen 7, 3 tegen 6 en 4 tegen 5. Het zijn heel spannende wedstrijden, het hoogtepunt van het seizoen. En een garantie voor een spannende titelstrijd.
Het komt bijna niet voor dat een team dat in de competitie wint, verliest in de playoffs. Je kan een keer een slechte dag hebben, maar als je na een best of seven niet de bovenliggende partij bent, heb je wel wat meer steken laten vallen.
Ik vind playoffs geweldig. Leuker dan reguliere competitie. In de Playoffs kunnen volgens mij ook minder grote (lees rijke) clubs kampioen worden. Die kans is niet heel groot maar groter dan na een reguliere competitie. Niet de hoogste begroting wint dan maar de club met de grootste wil om te winnen aan het eind van het seizoen. Toch zijn de playoffs geen loterij. Ook hier speelt de kwaliteit van de spelers, de grootte van de (fitte) selectie en de wedstrijdervaring een grote rol. Maar toch kleinere teams leven in de waan dat ze in een playoff-systeem wel kampioen kunnen worden. Aan de andere kant zijn de kampioenschappen van AZ en Twente hierop een mooie uitzondering.
In de NBA zijn er twee confederations, gedomineerd en gewonnen door de Los Angeles en Cleveland.
Nu de finales van beide competities gespeeld worden, staan de Lakers er gewoon weer goed voor maar liggen de Cavaliers er uit. “The Cavs” verloren met 2-4 van de geroutineerde Boston Celtics (no.4 uit de competie). Je wint niet zomaar de playoffs. Dat vraagt om extra kwaliteiten.
Zet dit af tegen de eredivisie en als we de volgorde bij het basketbal en ijshockey nemen, krijg je het onderstaande schema. Slechts in een situatie krijg je een 'horrorfinale' om het landkampioenschap van FC Utrecht - FC Groningen.
FC Utrecht en FC Groningen die strijden om de landstitel!!
Niet verwacht, wel een keer leuk toch? Laat maar komen volgende jaar!
Er zijn wel twee voorwaarden aan een dergelijk playoff-systeem: Je moet terug naar 16 clubs in de competitie (dan ben je eerder klaar) en er moeten tijdens de playoffs meer dan 3 wedstrijden in de week worden gespeeld (anders redt je het niet). Aan de eerste kan gezien de financiƫle situatie van veel clubs makkelijk aan voldaan worden.
Maar dit playoff-systeem zal er nooit komen in het voetbal. In alle voetbalprogramma’s wordt steeds benadrukt dat wij geen playoff-cultuur hebben. Als je dat maar vaak genoeg zegt dan gaat het ook nooit iets worden en je mag mag het dan ook niet leuk vinden! Daarbij zitten juist in het voetbal nog andere factoren aan het winnen van de landstitel:
“Wij” vinden dat de nummer 1 van de Eredivisie gewoon de beste is. Deze club hoort kampioen te zijn en, evenzo belangrijk, moet Champions League spelen. Het liefst zien we AJAX en PSV de CL in gaan maar zeker niet de nummer 4 of 5 van een seizoen. Het is nu al zo dat er openlijk aan Twente in Europa getwijfeld wordt en "je moet er niet aan denken dat bijv FC Groningen kampioen zal worden na het winnen van 4 playoff-wedstrijden".
Aan de andere kant wint bij een best of 7 meestal de beste. Maar staan in de Stanley cup (NHL) wel de Canadians (no 8) in de finale tegen de Flyers (7) van hun Conference. Het Utrecht-Groningen van de Eredivisie. Niet eerlijk voor Twente en AZ? Het is maar wat je gewend bent. In Amerika ben je pas na de finale van de play offs of de world series kampioen. Vraag dat maar aan de Cavaliers. LeBron en co wonnen in het reguliere seizoen bijna alles maar verloren in de playoffs de Celtics.
Over, uit, uithuilen en oktober weer beginnen. Sport kan zo mooi zijn!
_______________________________________________________________________________________
Geen opmerkingen:
Een reactie posten