woensdag 12 mei 2010

07. Giro d'Olandia

Na de Vuelta van afgelopen jaar (Assen) was het nu de Giro die in Nederland begon. Natuurlijk is het geen sportief belang dat de Ronde van Italië in ons land start. Daar is flink voor betaald.
Maar in deze blog geen kritische noot of dit wel een goede commerciële zet is geweest. Daar heb ik geen verstand van. Wijze mannen en vrouwen zullen wel berekend hebben dat het per saldo geld oplevert. Prima toch.
Nee dit stukje gaat over de mijn persoonlijke beleving van twee en halve etappe in Nederland.
Van de proloog in Amsterdam heb ik alleen de samenvatting gezien. Prachtige plaatjes van renners over de grachten. De tramrails zijn gevuld met foam en tape. Het is Nederlands weer en Wiggens wint.

De volgende dag is de etappe Amsterdam-Utrecht. Een afstand van 209 kilometer.
De routepanner zegt 49 minuten en maar 42 kilometer. Ze zullen dus wel omrijden om de files te vermijden. De toch gaat via Nederhorst den Berg, Soestdijk, Leersum. Wijk bij Duurstede en Nieuwegein om te finishen op de Croeselaan in Utrecht.
Onderweg rijden ze ook door Schalkwijk (verwachte doorkomsttijd: 15.40 uur). Schalkwijk is een plaatsje van niets. We rijden er vaak doorheen of moeten er voetballen. Maar waar wel alle bruggen versierd zijn, er roze fietsen in het water staan.
Schalkwijk 

De dorpsvereniging heeft voor 5 mei en de Giro veel werk gedaan. Schalkwijk ziet er prachtig uit.
We wachten thuis aan de overkant van de Lek (helicopters zijn in de tuin te horen "plk, plk,plk,plk"!) met spanning op de overzichtsbeelden. Besloten om er niet heen te gaan. A-Het is niet zo warm, B-het zal wel druk worden en C-je moet er 2 uur van te voren zijn. Nu valt het beeld vaak en weg en wordt en geschakeld naar de finish in Utrecht. Daar is het nog niet druk en wordt er ingezoomd ''locals'. Feestvierderers, een plant in een raamkozijn en een dame die thuis aan het bellen is. Kom op met die beelden van Schalkwijk! En dan is het zover, de renners rijden de dijk af en gaan richting het plaastje.
Helaas er wordt gefilmd vanaf de motor, met de rug naar water. Dus geen beelden van de mooie versiering. Dat vind ik oprecht jammer. Maar weet oop dat ik Perugia of andere Italiaanse plaatsen ook niet alles in beeld komt. Nederhorst werd voor de uitzending van de NOS aangedaan en is helemaal niet in beeld gekomen. Daarbij vindt er een valpartij plaats als gevolg van een verkeersremmende vernauwing. Verliezen hier de prominenten kostbare minuten?? Ik zie o.a. de sprinter Farrar op de grond liggen. Die kan de etappe wel op zijn buik schrijven, denk ik.
Tja bij die plaatjes moet je met de auto ook afremmen, die staan er niet voor niets. Het ziet er erg uit maar iedereen en kan door. Het zal je gebeuren dat Schalkwijk de Giro beslist … Daarbij welke Italiaan kan de plaats uitspreken?
Schalkwijk heeft zijn 5 minutes of fame gehad.

Gelukkig snel door naar Houten (weer vallen) en Nieuwegein (nog eens vallen).

Utrecht was zondag aardig afgezet, je kon er niet met de auto komen. Maar ook hier aan belangstelling niet te klagen.

Na een nog een massale valpartij komt het peloton in 3 stukken op de finish in de Domstad aan. Heel hard fietsen over wegen die ik goed ken. De sprint begint op de Graadt van Roggeweg en eindigt op de Croeselaan. De Amerikaan Farrar (het is duidelijk, ik heb geen verstand van wielrennen) wint, de Australier Evans pakt “het Roze”.
Wat een succes en geweldige dag.
Morgen nog naar Middelburg. Dan moet ik werken, dus zie ik ’s avonds wel de samenvatting. Dan is de Giro-mania weer voorbij. Jammer. Hopelijk start de Giro volgend jaar in Nijmegen, Leeuwarden of Venlo.

En raad eens: de Giro is populairder dan de Koning. Maar op 30 april regende het ...  
En raad eens? De Tour de France begint op 3 juli in Rotterdam…. Leuk toch?

_______________________________________________________________________________________

Geen opmerkingen:

Een reactie posten