woensdag 14 juli 2010

24. We want you! US Soccer


We zeggen vaak dat het voetbal in de USA een minor sport is, maar daar wordt hard aan gewerkt hoor. En de USA is het land van de grote mogelijkheden. Hoewel “soccer’ natuurlijk nog in de schaduw staat van baseball, basketball en Football, gaat het steeds beter. Geld genoeg, mooie stadions en ruim 300 miljoen inwoners. Dat is meer dan Brazilië. Dus moet het toch niet moeilijk zijn om in de USA 23 topspelers te vinden, toch?

Mogelijkheden te over. Het is waarschijnlijk nu nog de traagheid van het spel dat de echte sprong in de weg staat. Maar het verandert snel. Wellicht dat de misstanden tijdens het afgelopen WK en de invoering technische hulpmiddelen (die in andere sporten in de USA al gebruikt worden) daar aan bij kunnen dragen. Maar bekende voetballers zitten in Amerikaanse talkshows en staan op tijschriften zoals Sports Illustrated. En als het team USA betreft en ze doen het goed, is ineens iedereen fan. Net als bij ons dus.

Zo keken de honkballers van de LA Dodgers zondag ook naar de laatste minuten van de wedstrijd Spanje Nederland. En voor hun wedstrijd zondag tegen de Chicago Cubs, gooide voetbalspeler van de USA en van LA Galaxy, Landon Donovan de eerste pitch van de wedstrijd.
Het was overigens een pitch in de speelklasse van Obama. He-le-maal-niets-dus!

En voor de liefhebbers: de Dodgers wonnen zondag met 7-0 van de Cubs.

Donovan zelf is een goed voorbeeld van team USA. Sterspeler van LA Galaxy en hij maakte de belangrijke treffer in de laatste poulewedstrijd tegen Algerije in de laatste minuut. Amerika ontplofte en niet door Al Qaida!
De beelden van de juichende landgenoten kwamen uiteindelijk ook bij Donovan zelf terecht, die ontroerd is: “Ik weet niet of jullie dit al hebben gezien, maar ik krijg er steeds weer tranen van in mijn ogen”, schreef hij op zijn Facebook-pagina

Ook scoorde Donovan tegen Slovenië en Ghana. Hij is hiermee de topscorer van de USA op een WK. Maar ook bij beroemd USA wint het voetbal aan populariteit. Zo zaten Leonardo Di Caprio en Bill Clinton bij een aantal wedstrijden van team USA op de tribune en de laatste was zelfs in de kleedkamer (“I did not have any … with those boys”).

Daarbij ging Team USA voor het WK op bezoek bij in het White House en President Obama had de wedstrijd tegen Ghana ook live gezien. Obama wil zelfs het WK 2018 naar Amerika halen.

Donovan zei overigens na de pitch over de wedstrijd Spanje-Nederland: "Ik heb niet veel van de finale gezien alleen het einde. Ik was andere dingen aan het doen.”
Gelukkig maar, want voetbal moet natuurlijk niet te groot worden in de USA, straks winnen ze echt nog eens.
Ik had wellicht ook niet gekeken naar een finale tussen Spanje en Uruguay.
Maar Donovan heeft de finale wel opgenomen “because they're both good teams.". Ik ben benieuwd of hij daar na de finale nog zo over denkt. Wellicht dat Oranje aan het nieuwe NFL seizoen kan meedoen?

Maar Donovan blijft natuurlijk een echte Amerikaan en volgt het Amerikaanse honkbal natuurlijk al zijn hele leven. Hij is zelfs seizoenkaarthouder van de Dodgers. Nu zitten bij de Dodgers minder beroemdheden dan bij de thuiswedstrijden van de Lakers. Baseball is net als voetbal meer een sport voor het volk. Met het hele gezin en dan barbecueën op de parkeerplaats.

Toen hem gevraagd werd of hij weer in Europa ging spelen zei hij "We'll see,".

Ik zie Landon Donovan aankomend seizoen spelen bij: Manchester City.

Wie weet is team USA bij het komend WK in Brazilië de grote verrassing. In vier jaar kan er veel gebeuren. Als ze een goede jeugdlichting hebben en geen gepensioneerde spelers uit Europa halen, wie weet.


Net als toen de US vrouwen in 1999 in de Rose Bowl (90.185 toeschouwers!) in L.A. na de penalty van Brandi Chastain wereldkampioen werden tegen China.
En als een Amerikaan speelt voor team USA geeft hij sowieso 100%. Dat is hun grote kwaliteit.
We’ll see in Brazil!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten