vrijdag 23 juli 2010

28. Negen seconden, nueve segundo, neun Sekonnen


Gisteren was dan eindelijk de etappe naar de Tourmalet. Dagen lang was de belangrijkste wielerwedstrijd saai en voorspelbaar. Maar ons toeschouwers werd een enorme worst voorgehouden door de Ducrots en Smeetsen van deze wereld. In de 17e etappe zou het beslist gebeuren. Legendarische rit. Tour zou ontploffen en de gele trui werd beslist. Het verschil tussen Contador en Schleck is 8 seconden. Na bijna 3 weken fietsen. Maar is het nu een spannende Tour geweest? Maar de Tourmalet zou alles goedmaken, was ons beloofd.

Voor de etappe dacht ik dat Contodor gewoon zou winnen. Zonder glans en met een inzinking van Andy Schleck.

12:10uur.
Net als zo velen er helemaal klaar voor. Onderuit voor de TV, laat maar komen dat vuurwerk!
Vooraf beloofde het in ieder geval een prima dag te worden. Geen zon op de Tourmalet maar regen en koude. Gladde weg, mist en wellicht onweer.
Wellicht niets eens beelden. Te mistig, te slecht weer. Het eerste uur is het ook slecht beeld, ca 10 frames per minuut. Irritant, dat wel, maar als het een voorbode is, heerlijk!
Het duo Dijkstra en Ducrot meldden dat het zelfs kon gaan sneeuwen. Zou het net zo legedarisch worden als toen Erik Breukink in de Giro van 1988 een etappe won in de sneeuwstorm?

17:40 uur.
Helaas. Zoveelste saaie etappe. Contador en Schleck waren als duo keurig als eerste boven, de rest volgde op ruime afstand. Geen hondeweer, geen gladde wegen, geen spektakel. De meeste spanning kwam van wat loslopende schapen en veel mongoliede supporters langs de weg. Het ging iedere keer maar net goed. Geesink was boos, kon er niet langs en verloor paar seconden. Maar bleef gewoon 6e.staan. Het is geen Veenendaal-Veenendaal. Hoort er gewoon bij, Robert.

Maar misschien gaat Schleck vandaag weer aanvallen? Zijn achterstand is nog steeds maar 8 seconden. Het zal wel. Ik zie het wel in de samenvatting.
Met de lange tijdrit van zaterdag nog te rijden, durf ik het aan dat het een saaie Tour de France is. Niet eentje die we lang zullen onthouden. Neutralisering, kapotte ketting, wel/niet wachten op elkaar en de laatste van Armstrong.

Maar als Andy Schleck zaterdag 9 seconden sneller rijdt dan Alberto Contador, dan spreken we ineens wel van een legendarische Tour. Wie weet zien we dan nog een spetterende etappe naar Parijs? En dan zegt iedereen dat het iedere etappe feest was, er alle 20 wedstrijddagen strijd was en dat Schleck zijn geweldig zijn geduld heeft bewaard.

Dat zou wat zijn zeg!


Update: in de tijdrit kwam Schleck tot op 2 seconden van het Geel. De sportwereld veerde op. Het zou toch niet ... maar nee. Contador ging beter rijden en won de Tour met 39 seconden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten