maandag 12 juli 2010

22. Zoetemelk

WEER NIET

Ik had het stukje al klaar en wilde beginnen met de songtekst van Queen. Het liep anders.
No time for losers.'Cause they are the champions - of the world.

Wij zijn de Joop Zoetemelk van het mondiale voetbal.
Na 74, 78 in 10 weer een tweede plaats. Maar na de verloren finale in München was er weer een kans in 1978. Misschien staat Oranje gewoon 2014 weer in de finale in Sao Paolo? En Joop werd ook een keer eerste.
Secundo, kettő, vice Weltmeister, en in het Nederlands: niets.

In 1974 was ik 4 en daar weet ik niets van. In 1978 keek ik met mijn ouders bij mensen in de straat. De afloop is bekend. Nu keken mijn ouders weer bij dezelfde mensen. Dus wonnen we ook niet. Ik zei het in de rust nog tegen mijn vader door de telefoon.


Maar ach, we staan best in een mooi rijtje hoor van Spanje, Nederland en Duitsland. Niet slecht toch? En ik heb toch 19 stukjes over dit WK kunnen schrijven. Altijd viel er wel iets op, Bavaria, watjes, Blattern en octopus Paul. Klaar, nieuwe onderwerpen zoeken en veel octopus eten. Heerlijk! En we hebben wel Brazilië eruit gekegeld!
Laat Geesink nu de Tour maar winnen van Contador.

Gebeurde er nog meer op 11 juli?
De Blue Jays verloren van Red Sox met 3-2; de touretappe was een legendarische: Lance Amstrong werd op ruim 11 minuten gereden, Nederland won van Wit Rusland in de Davis Cup en Bas Loeb won wk-rally van Bulgarije. Who cares? Waarschijnlijk heel veel mensen.

Mijn WK-moment was het camerashot van boven van de in gebed zijnde Ghanezen tegen Uruguay. Super TV.

Het Nederlands elftal komt straks thuis, zonder bokaal. Maar niet getreurd want we spelen op drie september uit tegen San Marino voor het EK 2012. We zitten in de poule bij Zweden, Finland, Hongarije, Moldavie en San Marino. Lijkt me een lastige poule ...

Nog even een korte review van dit kampioenschap:
Dit WK zal niet onthouden worden om zijn mooie wedstrijden of schitterende goals.
Het was eigenlijk in alle opzichten een net-niet-toernooi.

Alle topspelers waren moe of gaven niet thuis. Ronaldo, Rooney, Gerrard, Messi, Torres en Van Persie waren niet in hun beste vorm. Alleen Sneijder haalde zijn niveau.
Traditionele voetbal landen als Frankrijk, Italië en Engeland maakte er een potje van.

Verder viel op dat niet-verliezen belangrijker is dan winnen. De finale was daarop geen uitzondering. Voor de neutrale toeschouwer vast niet om aan te zien.
De taktieken werden zo afgestemd dat er alleen resultaatvoetbal gespeeld werd. Wellicht leuk voor de heren trainers maar voor ons toeschouwers vaak afschuwelijk om naar te kijken.

Mooie affiches als Brazilië – Portugal, Spanje – Portugal, Brazilië – Nederland en Duitsland – Spanje brachten buiten een handvol hoogtepunten, niet echt dat je er vooraf van had verwacht.

En laten we reëel blijven, als Brazilië de eerste helft 2 doelpunten meer maakt, was Oranje neergesabeld na de landing op Schiphol. Wellicht dat we dan nu Van der Gijp (Laat gaan joh) voor de groep hadden gehad.
Tenslotte ging het WK veel over randzaken als de zwabberbal, de clown Maradona, de Bavariajurkjes, de vuvuzela’s, liplezen, de soap rond Les Blues, octopus Paul en het ontbreken van technische hulpmiddelen voor de scheidsrechters.

Mooiste wedstrijden
Kameroen - Denemarken 1-2 (beiden konden na de poulewedstrijden naar huis)
Duitsland – Australië, Engeland en Argentinië
Niet echt veel dus.
Spannendste wedstrijden:
Italië – Nieuw Zeeland en Slowakijë (omdat je hoopt dat Inzaghi en co niet in de laatste minuut scoren)
Grootste afgang:
Frankrijk, Italië en de niet-toegekende goal van Engeland tegen Duitsland en twee niet getelde doelpunten van de Verenigde Staten en de buitenspel goal van Argentinië tegen Mexico.
Zwakste team:
Noord Korea
Beste team:
Duitsland Spanje
Mooiste Goals:
Zuid-Afrika – Mexico 1-0 Tshabalala
Brazilië –Noord Korea 1-0 Maicon
Nederland – Uruguay 1-0 Van Bronckhorst
Hardste spel:
Helaas Nederland.
Aantal doelpunten:
WK 2002: 161
WK 2006: 147
WK 2010: 145
Er werd dus bijzonder weinig gescoord op dit WK. Of dat aan de bal ('Jabulani' : vieren in het Zoeloe) lag, zullen we in het midden laten.

Maar bovenalles was het een super leuke maand. Nederland was weer één. En we hebben dus nog steeds wat te wensen. Over ongeveer vijf maanden komt er een bekende Spanjaard naar Nederland. Misschien kunnen we hem om een wereldcup vragen?
Maar oh wat had ik het Giovanni van Bronckhorst gegund om de cup in ontvangst te nemen. Dan werd die natuurlijk wel door Nelson Mandela uitgereikt! Nu nam Mandela een beetje wraak om niet te komen bij de uitreiking. Eigen schuld voor de Spanjaarden.
Maar in Duitsland, Argentinie en Spanje gaat inmiddels een mop de ronde: Kent u die grap van Nederland die de finale op een WK speelt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten