maandag 7 maart 2011

94. What’s in the name ...

.

En toe maar, nog maar eens een stukje over clubnamen. Zoals al opgemerkt vind ik de Americaanse clubnamen leuker dan de Europese namen. Het is leuk om een club te vernoemen naar een specifiek onderdeel van de stad of streek. De Haringen (Volendam), de Keien (Amersfoort) en de Korenwolven (Heerlen) zouden zeer welkom zijn, maar in Nederland zijn echter afkortingen en letters populair.
Van AZ tot VV RKVVSDO. Hoe meer letters hoe beter. Wat de afkortingen betekenen, is meestal niet (meer) bekend.

Zo is er dus Alkmaar Zaanstreek en de Roomskatholieke Voetbal Vereninging Samenspelen Doet Overwinnen. De namen staan meestal nog voluit op het officiële deel van de website. In het dagelijkse leven weet niemand meer wat SDO betekent.
Soms klinkt een afkorting als een woord en wordt de betekenis ook vergeten. Zo hebben we de Christelijke Ontspanningsvereniging Door Edel Spel Tot Overwinning beter bekend als Desto Utrecht. Maar ook krijgen afkortingen een ludieke naam. Zo heten GVVV (Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging) en DOVO (Door Ons Vrienden Opgericht) in de volksmond Geen Verstand Van Voetbal en De Onderbroek van Oma/Opa.

Ook krijgen clubs bijnamen. In Spakenburg spelen de Blauwen en de Rooien. Beter bekend zijn de Superboeren, Die Königsblaue, FC Hollywood, El Submarino Amarillo, De Rode Duivels en Lucky Ajax.


Allemaal leuk bedacht en historisch bepaald, maar toch is er af en toe een uitzondering. Dat is bijvoorbeeld bij Amerikaanse sporten in Europa. Zo wordt er in Europa af en toe aardig gehonkbald. Maar net als bij korfbal spelen echter maar twee landen in de finale van een EK: Nederland en België/Italië. Ook wordt er honkbal in België, Spanje en Tsjechië gespeeld. Dit levert dan weer clubs op met leuke namen. In Tsjechië spelen de Titans Praha, met een kopie van het logo van de Texas Rangers.
 
Sowieso hebben de clubs in honkballand er een handje van elkaar namen te kopieren. Maar waar de namen van de clubs soms nog iets met de streek van de (originele) clubs te maken hebben, is men in België op een uitzondering na wel erg makkelijk.
Zoals reeds besproken, hebben we hier geen Rotterdam Harbours of Almelo Tukkers of Maestrechter Vlaaien. Nee, vooral in Begië worden de MLB namen klakkeloos gekopieerd.


Maar het geeft soms ook weer problemen. Zo werden de Neerpelt Yankees (B) gesommeerd de naam én het logo van de van hun beroemde neven uit New York niet meer te gebruiken. Gelukkig konden ze de tenues nog net afbestellen.
Verder heb je in Belgie nog de Limburg White Sox en de Brasschaat Braves. Maar in Nederland kunnen we er ook wat van: zo hebben we uit Uden: de Red Sox en uit Hellevoet: the Athletics. Hierbij valt op de Hellevoet A’s exact het zelfde logo als de gelijknamige club uit Oakland heeft. Weten ze dat niet of heeft de club uit de MLB diep in de buidel getast.


Nu hebben de Belgen ook leuke namen bedacht als de Afterburners en Squirrels. Maar de prijs voor de beste naam gaat naar de Antwerp Dockers! Geweldig, het is nu al mijn club. En wilt u eens gaan kijken bij de vereniging, dat kan. Geen luxe Spring Training voor de Dockers maar ze starten met een zwemtraining op 7 maart. Vandaag dus! Van 19:00uur tot 20:30uur Gaat dat zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten