dinsdag 15 februari 2011

90. Jets Moose Coyotes Vulcans Deers

.
De Winnipeg Jets wás een ijshockeyteam uit de NHL. Hun thuishaven was Winnipeg, Canada, van 1922 tot en met 1996. Toen verhuisde de Jets naar Glendale Arizona en werden het The Phoenix Coyotes. Overigens is Winnipeg Jets/Phoenix Coyotes het oudste team dat nog nooit een Stanley Cup finale heeft gespeeld.


De Jets was in de jaren 80 een sterk team maar had de pech dat de Edmonton Oilers ook mee deden. Dat team was in die tijd onverslaanbaar.
Daarna ging het financieel steeds slechter en kwam de club in de rode cijfers.
De club is toen verkocht aan Phoenix.


In Winnipeg is het in de winter min 20 en in Glendale zakt het kwik zelden onder de 10 graden boven nul. IJshockey in de woestijn dus. Je kan dus concluderen dat ijshockey ondergeschikt is aan geld.

Winnipeg betekent modderig water in het Crees vanwege het “zwarte” water in de rivieren. Dit zijn de Red, Assiniboine, de Saskatchewan en de Winnipeg.
De Cree zijn de oorspronkelijke bewoners van Canada.


Winnipeg is de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba in West-Canada.
Het wordt ook wel de “Gateway to the West” genoemd.
Het is een van de koudste steden van de wereld. De gevoelstemperatuur is vanwege de wind veel lager dan min 20. De stad wordt daarom ook Winterpeg genoemd. Maar aan de andere kant is het in juni en juli vaak warmer dan 35º C.
Winnipeg is de geboortestad van een aantal bekende schaatsers: Clara Hughes, Mike Ireland, Susan Auch en Cindy Klassen.


De sporthal van de Jets stond niet lang leeg. In 1996 werd het de arena van de Manitoba Moose.
De Moose verhuisden in 1996 van Minnesota naar Winnipeg.
 De Manitoba Moose spelen niet in de NHL maar een trapje lager in de American Conference (AHL).
De ploeg staat momenteel eerst in de northern division.
De club doet het vrij aardig in de AHL. De laatste 6 jaar haalden ze de playoffs. In 2009 verloren ze de finale met 4-2 van de Hershey Bears.


Daarvoor waren de Manitoba Moose, de Minnesota Moose en daarvoor de St. Paul Vulcans.
De Minnesota Moose kwamen in de plaats van de Minnesota North Stars, die in 1994 naar Dallas verhuisden en toen de Dallas Stars (NHL) werden. Inmiddels heeft Minnesota zelf ook weer een NHL team. Sinds 2000 spelen de Minnesota Wild weer in de stad. Snapt u het nog?
Het is in de USA een grote sportcarrousel. Zo heb je een club in je stadje, zo ben je hem weer kwijt.
Maar er gaan geluiden op om de Coyotes weer Winnipeg te halen. Dan zouden ze ook weer Jets kunnen gaan heten. De belangstelling voor ijshockey valt namelijk erg tegen in Glendale. Maar ook met de Atlanta Trashers gaat het niet goed. Dat team zou te koop staan voor 125 miljoen dollar. Het zou dus ook zomaar kunnen dat Trashers volgend jaar naar Winnipeg verhuizen. In de USA (en Canada) is namelijk alles te koop. Dus als een miljardair een team koopt en de club ergens anders wil hebben (marketing lijkt me), dan speelt het team daar gewoon zijn thuiswedstrijden.


Mochten de Jets weer in Winnipeg spelen, dan heeft dat ook gevolgen voor de Moose. Niet alleen op het gebied van het delen van een sporthal. Maar ook voor de te verkopen seizoenkaarten, aan te trekken spelers, merchandising etc. Maar misschien kunnen de Moose dan naar Glendale, Phoenix, Mooie ruil toch?
Dan worden het de Winnipeg Artic Fox en de Phoenix Deers.
Nog een tip voor de spelers die van Winnipeg naar Glendale verhuizen: wel goed insmeren!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten