dinsdag 3 augustus 2010

31. Hello, Luke. Do you feel Lucky?

Er is een onderzoek gedaan naar de meest bekende filmquotes. Opvallend is dat een aantal uit de top 10 in staan, die nooit zijn uitgesproken. Het is natuurlijk erg grappig dat iets wat niet gezegd is, bekender is geworden dan iets dat wel gezegd is.

De uitspraak ”I’ll be back” die Arnold (Arnie one man Army) Schwarzenegger zei in de film The Terminator uit 1984, is de bekendste filmquote.
Op plaats twee staat de zin ”Frankly, my dear, I don’t give a damn” uit de film Gone with the Wind. De derde plek is voor een zin die dus nooit letterlijk in een film is uitgesproken: ”Beam me up, Scotty” van Captain Kirk uit Star Trek.
 
De andere filmzinnen in de de top 10 zijn:

4. ”May the Force be with you” uit de zes Star Wars-films;
5. ”Life is like a box of chocolates” van Forrest Gump;
6. ”You talking to me?” uit Taxi Driver;
7. ”Show me the money” uit Jerry Maguire;
8. ”Do you feel lucky, punk?” uit Dirty Harry;
9. ”Here’s looking at you, kid”, uit Casablanca;
10. ”Nobody puts Baby in the corner” uit Dirty Dancing.

Zoals gezegd staan er dus in de top een aantal bekende filmquotes die die nooit lettelijk zijn uitgesproken. Naast het overbekende “Beam me up Scotty” zullen we er een paar doornemen:






Darth Vader

Er zijn vijf woorden die de hele wereld van de jonge Jedi-in-training Luke Skywalker omver gooien in The Empire Strikes Back uit 1980. Maar de woorden werden helemaal nooit uitgesproken door Darth Vader. Hij zei namelijk helemaal niet "Luke, I am your father", maar het - eigenlijk ietwat tegenvallende - "No, I am your father".

Dirty Harry

Ook in de top 5 is de bekende uitspraak van Clint Eastwood uit Dirty Harry (1971). De zin was namelijk niet "Do you feel lucky, punk?" maar het veel meer uitgebreide "You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya punk?"

Casablanca

De bekendste misquote is waarschijnlijk "Play it again, Sam" uit Casablance (1942). Ingrid Bergman zegt tegen pianist Dooley Wilson "Play it Sam. Play As Time Goes By", terwijl Humphrey Bogart ook niet echt erbij in de buurt komt met "You played it for her, you can play it for me. If she can stand it, I can. Play it!"

Hannibal the Cannibal

Verder in de lijst staat de misquote van Hannibal Lecter, "Hello, Clarice", in Silence of the Lambs (1991), terwijl de quote die Anthony Hopkins daar zegt "Good evening, Clarice" moet zijn.

Derrick

De zin “Harry hol mal den wagen?“ werd nooit gezegd in de serie Derrick. Hij werd wel gezegd in een andere Krimi Der Kommissar. Er is wel een tekenfilm aflevering van Derrick die de bekende zin als titel heeft gekregen.


Star Trek

Tot slot zei William Shatner's James T Kirk helemaal nooit "Beam me up, Scotty".
Hij zei dus "Scotty, beam us up".

Kortom pas op wat je zegt, maar pas ook op wat je niet zegt. Want je wordt dus ook beroemd als je iets niet zegt. Hier nog wat nooit-gezegd quotes:
Heinrich Heine nooit gezegd: “Als de wereld vergaat, dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later".
Worden we over 50 jaar gewoon wereldkampioen!




1 opmerking:

  1. Jippie Kay Yay Motherfucker;
    I'm gonna make him an offer he can't refuse;
    Maar buurman, wat doet u nou?;
    You can't handle the truth!;
    Wind mee is wind tegen als je de andere kant op wil;
    The name is Bond, James Bond;
    Game over man, game over;
    We're not the same. I'm an American, and you're a sick asshole;
    Bio-readouts are all in the green, looks like she's alive

    BeantwoordenVerwijderen