donderdag 19 augustus 2010

37. Honkbal is Amerika, Amerika is honkbal


Baseball is een echte Amerikaanse volkssport. Het is dé sport voor Joe Sixpack.

Joe Sixpack is het Amerikaanse equivalent van onze Jan Modaal. Joe is overigens getrouwd met Jane, Jane Citizen.
Joe is een erg verspreide roepnaam in de Verenigde Staten, en het sixpack – een drankkarton met zes blikjes bier – is een sprekend beeld voor de simpele verlangens van de Amerikaanse doorsneemens.
Joe en Jane zijn een beetje de Henk (gescheiden van Anja) en Ingrid van Geert.
Ook andere talen hebben hun eigen Joe Sixpack. Zo hebben de Fransen Monsieur Tout-le-monde en de Duitsers Otto Normalverbraucher.

I'm just a regular Joe with a regular job.
I'm your average white suburbanite slob.
I like footbaseball and porno and books about war.
I got an average house with a nice hardwood floor.
(Dennis Leary)

Terug naar het honkbal. Naast het gewone klootjesvolk zijn ook de presidenten van de USA veel terug te vinden op of rond het honkbalveld. Honkbal is zo belangrijk voor de USA dat George Bush een maand na de aanslagen van 11 september er op stond de eerste pitch te gooien bij de 3e wedstrijd van de Word Series op 30 oktober 2001 (Arizona Diamondbacks – New York Yankees 4-3) in New York. Gekleed in een trui van de New York brandweer (NYFD) (met daaronder een kogelvrij vest) gooide “Double You” de eerste bal van boven op de heuvel.

De (kandidaat) presidenten laten ze zich in verkiezingstijd veelvuldig zien in de stadions. Maar sommigen blijken ook een favoriete club te hebben.

Woodrow Wilson (1913-1921) was een grote baseballfan. Hij was de eerste president die een eerste pitch gooide in de world series.
Harry S. Truman (1945-1953) gooide vaak de eerste bal bij honkbalwedstrijden van de Yankees tegen de Washington Senators.
Dwight Eisenhower (1953-1691) was meer een footbalfan.
John Kennedy (1961-1963) was een grote Boston Red Sox fan.
Richard Nixon (1969-1974) was Chicago White Sox fan.

Jimmy Carter (1977-1981)
Carter (de pindaboer uit Georgia ) was geen grote fan van honkbal, hij hield meer van softbal. Hij was een fan van de Atlanta Braves maar pas ver na zijn presidentschap. Hij heeft als president nooit een eerste pitch gegooid. Maar hij was president in een tijd van de koude oorlog. Als honkbal de politiek kon worden bedreven (net als tafeltennis in de tijd van Nixon), dan was hij van de partij. De foto’s met Castro doen dan ook gemaakt aan.

Ronald Reagan (1981-1989)
Ronald Reagan was een fan van de Chicago Cubs. Als president Reagan was eigenlijk al te oud voor een goede aangooi en het moest er niet te stram uitzien. Dat was slecht voor de stemmen. Dus trainde Raygun veel om dan op piekmomenten goed voor de dag te komen op het veld.



George H.W. Bush (1989-1993)
Bush sr. was ooit zelf aanvoerder van het honkbalteam van de Yale universiteit, de Bulldogs. Poppy sloeg linkshandig en was eerste honkman. Herbert Walker is niet als zoon Walker uitgesproken fan van een team. Hij is geboren is Massachusetts. Ik zou zelf gokken op de Red Sox, maar als je je dan zo inlaat met de Yankees ..dan ben je natuurlijk geen echte Red Sox fan.

Bill Clinton (1993-2001)
Cliton groeide op in Little Rock. Hij luisterde vaak naar de St. Louis Cardinals. Later verhuisde hij naar Chicago en werd een grote Cubsfan. Maar ook Slick Willie wist dat je de rest van Amerika achter je kon krijgen door je op heuvel te laten zien. Hij pitchte vaak bij de eerste wedstrijd van de World Series.

George W. Bush (2001-2009)
Bush jr. is een Texaan en een echte Texas Rangers fan. Hij is in een ver verleden ooit nog eens eigenaar geweest van de Rangers. Maar als geen ander wist George dat je meer vrienden moet maken dat alleen de fanclub van de Rangers. Hij liet zich dan ook graag in andere stadions zien. Dat gold ook voor zijn vader George senior.

Barack Obama (2009 - )
Obama heeft gewoond in Chicago en is een grote White Sox fan.  Bij de eerste pitch dit seizoen droeg Obama een shirt van de Washington Nationals, de club uit zijn huidige woonplaats. Vlak voor de aangooi haalde hij een CWS-petje uit zijn handschoen. Even je punt maken, heet dat. Alleen volgde daarna een (al dan niet afgesproken) waardeloze aangooi. Er wordt overigens op internet openlijk getwijfeld aan Obama als het gaat om de White Sox.

Het team dat de World Series win mag de beker aan de president laten laten. Net als bij ons met Beatrix op het bordes. Altijd leuk voor de plaatjes natuurlijk.


In de amerikaanse literatuur wordt Joe SP als volgt omschreven:

"Joe SixPack" is the mythical character and legendary worker who fights in our wars, works in our factories, loves baseball in the summer and football in the fall, drinks beer, drives a truck and tries his best to support his family by working for an hourly wage and supports his President”.

Dat klopt allemaal wel zo’n beetje en dus: zijn de presidenten eigenlijk ook een beetje Joe Sixpack. Wedstrijd, biertje, voeten op tafel en niet hoeven nadenken Heerlijk.
Proost!

2 opmerkingen:

  1. Uncle Sam is de personificatie voor de Verenigde Staten van Amerika stammend uit de tijd van de Oorlog van 1812. Uncle Sam zou gebaseerd zijn op Uncle Samuel Wilson, een vleesdistributeur die vaten vlees leverde voor het leger met daarop de letters U S gestempeld. In 1961 nam het Amerikaanse Congres een resolutie aan die Samuel Wilson officieel erkende als bron voor Uncle Sam.

    appeltje: het komt gewoon uit het telefoonalfabet:

    Alfred Benjamin Charles David Edward Frederick George Harry Isaac Jack King London Mary Nellie Oliver Peter Queen Robert Samuel Tommy Uncle Victor William X-ray Yellow Zebra

    US = UNCLE SAM

    (in het vliegtuig:
    Alfa Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whisky X-ray Yankee Zulu
    -roger-)

    Yankee is waarschijnlijk van oorsprong de scheldnaam die de Britse kolonisten gaven aan de inwoners van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland.

    De exacte oorsprong van het woord is niet precies bekend. Gesteld wordt dat het woord is ontstaan uit de Nederlandse naam Jan-Kees. In bepaalde Indianentalen is 'Yankee' het woord voor dief. De Indianen zouden hen dus dieven genoemd hebben nadat de kolonisten al het land van de Indianen onteigend hadden.

    Later werd Yankee een bijnaam voor de inwoners van de staat New York en het aangrenzende New England. Tegenwoordig gebruiken de inwoners van New York en New England het woord "yankee" als een geuzennaam. Een van de professionele honkbalteams van New York heet de "New York Yankees".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Appeltje
    Geweldig! Wat een leuke aanvulling!
    In het leger gebruiken ze ook hetAfa, Bravo, Charlie alfabet. Handig bij gezamenlijke (int.) acties. Alle partijen leven dan in (dezelfde) Zulu-time (UTC), anders is het lastig afspraken maken met anderen.

    Ik heb gisteren "The Perfect Catch" gezien.
    The Curse of the Bambino 'spookt' wel door het hoofd. In NL hebben volgens mij alleen het degradatiespook. Een spook kan je volgens mij wel vangen, "but don't cross the streams"!

    BeantwoordenVerwijderen