vrijdag 27 augustus 2010

39. Plausible of Busted?

Na het stukje over het shirt van Ortiz, merkte een vriend op dat er in de ArenA een Feyenoordshirt gemetseld zou zitten. Tijdens de bouw zou een Rotterdamse bouwvakker, reeds jaren eerder dan in New York het zelfde kunstje hebben uitgehaald. Broodje aap of waarheid?

Leuk verhaal natuurlijk voor verjaardagen maar zonder bewijs is het verhaal natuurlijk niets waard. De foto’s van het shirt van David Ortiz waren natuurlijk het bewijs dat bouwvakker Gino Castignoli niet uit zijn net lulde.
Zonder foto’s geen bewijs en verder op zoek op internet. Ik ben als een echte Jamie en Adam opzoek gegaan.

Even terug naar de feiten. De Arena is gebouwd tussen 1993 en 1996 en is op 14 augustus 1996 door Koning Beatrix geopend. Trijntje Oosterhuis zong daar toen het nummer De Zee.
We moeten dus op zoek naar een shirt van Feyenoord uit die periode met shirtsponsor Stad Rotterdam Verzekeringen. De vriend wist niet of het om een thuis- of uit shirt ging. Maar volgens mij zijn Rotterdammers erg trots op het rood-wit, dus ik neem aan dat het om een thuisshirt zou moeten gaan bij een dergelijke actie.

Voor de Ajaxfans is het natuurlijk wel nog even leuk om te vermelden dat Ajax de eerste wedstrijd in de ArenA et 0-3 verloor tegen AC Milan. Het eerste officiĆ«le doelpunt werd gescoord door PSV in de door Ajax verloren wedstrijd om de Willy van de Kuylenbokaal Johan Cruijffschaal en pas op 21 augustus scoorde er pas een speler van Ajax. … tegen NAC.

Terug naar het ingemetselde Feyenoordshirt. Helaas voor het Legioen heb ik nergens bewijs gevonden dat er een dergelijke actie tijdens de bouw van de ArenA heeft plaatsgevonden. Ik zou zeggen Busted!

Er is wel een andere variant bekend, namelijk dat er een Ajaxshirt in het beton van het AZ-stadion gegoten zit. Het Victory, DSB, AFAS stadion werd geopend in 2006 en gebouwd in de periode 2004-2006 en dan zoeken we naar een Ajaxshirt met sponsor ABN-AMRO. Een Amsterdamse Elite Eenheid (dus bouwvakkers) heeft in het diepste geheim de actie uitgevoerd. Toen het cement droog was hebben ze de krant getipt.

In de Alkmaarse Courant (7-10-2005) stond het volgende: ''Door deze actie hopen wij dat bij de volgende wedstrijden van Ajax in Alkmaar er reeds een 0-1 voorsprong is voor aanvang van de wedstrijd. De geest van Ajax is bij deze in het nieuwe stadion aangekomen''.

 

Het bericht schijnt in meer regionale kranten te hebben gestaan. Het viel echter niet mee om de bijhorende foto’s te vinden. Op veel sites zijn ze verwijderd, wat het waarheidsgehalte geen goed doet.
Toch een site gevonden met de foto’s.

Echter de foto’s zijn niet erg duidelijk, Nergens is goed te zien dat het een stadion is.
Op de fotos staan bomen. Deze bomen zie ik niet op de foto van het stadion in aanbouw. Het shirt kan dus ook in de fundamenten van een flat in Amsterdam Noord zijn begraven. Daarbij is er nooit gezocht naar het shirt (althans niet in het openbaar) en de bouwvakkers hebben zich niet gemeld zoals bij het Yankee Stadium.
Dus Busted, Plausible of Confirmed?

Ik zou zeggen, Totally Busted tot het tegendeel bewezen is.

Als iemand dus weer een sterk verhaal verteld dat er een Ajax-shirt in de Galgenwaard zit, of een Heraclesvlag in de Grolschveste of een Veendamsjaaltje in de Euroborg, laat hem of haar met bewijzen komen.

Wat ik nog wel gevonden heb is dat in het oude stadion van FC Groningen een deel van de boekhouding ingemetseld is terugevonden.
Dat is een goede geen anekdote, dat zal vast meer gebeuren. Er kan van alles in het beton komen. Lees anders het verhaal van Frederick Forsyth: “alles kan tegen u gebruikt worden” uit het boek “Geen Terugkeer Mogelijk”

2 opmerkingen:

  1. shirt? sorry, vlag!
    er ligt volgens diverse blogs een FeyenoordVLAG in de arena, maar ik heb geen keihard bewijs, maar dat hoeft ook niet bij spookverhalen.
    soms wil je gewoon dat iets waar is omdat het zo mooi is ......
    heb jij al een favoriete baseballclub?
    drew b. gooit hoge ogen als sox mascotte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ appeltje
    Shirt, Vlag, sleutelhanger ja ja, het zal wel ... Voorlopig spelen wij tegen Liverpool, Steaua en Napoli ... balletje hooghouden onder "Live is Life" lala la lala!

    Dochter heeft Toronto Blue Jays als favoriet team. Ze heeft voor mij de St. Louis Cardinals gekozen. Ik kies zelf voor San Francisco Giants (met pitcher Lincecum),maar die spelen in de NL net als Cardinals). Red Sox, Blue Jays en Yankees spelen in de AL. Dan toch ook maar Blue Jays (enige club uit Canada in de MLB)

    BeantwoordenVerwijderen