vrijdag 11 juni 2010

14. United sports of Alaska


Al tijden ben ik gefascineerd door Alaska.

Ik vind de naam mooi. De naam Alaska komt van het eskimo-woord Alakshak en betekent groot land. En ik vraag me altijd af wie er in een koud en onherbergzaam land wil wonen. Een vakantie naar Anchorage staat daarom hoog op het lijstje. Maar er op vakantie is een, er wonen is iets anders. Het is het deel van de USA wat nagenoeg aan Rusland grenst. Een mooie reden om er een keer een blog aan te wijden. Overigens puur om voor mezelf aan te tonen dat het kan. De informatie in dit blog komt van het internet. Het is dus mogelijk om vanuit je stoel kennis op te doen over ieder onderwerp. Het heeft daarom weinig toegevoegde waarde en bevat een hoop zinloze feiten. Alles is onderzocht, maar ...
Buren van Rusland
De afstand tussen Alaska en Rusland is hier ca 90 kilometer. Maar de werkelijke grens ligt tussen twee eilandjes, Groot-Diomede (RUS), dat is Rusland, en Klein-Diomede (USA). Dat is dus het enige punt is de VS waar je Rusland kan zien liggen. Vanaf december is het zelfs te lopen op de bevroren zee!
Alaska is een van de staten van de Verenigde Staten. Met een oppervlakte van 1.481.347 km² is het verreweg de grootste staat van het land. De staat heeft echter maar 655.435 inwoners. Niet zo gek veel dus.
De oorspronkelijk bewoners zijn eskimo’s zoals de Inuiten. Dat is nu nog geen 20% van de bevolking. En de vlag van Alaska is ontworpen in 1926 door een 13 jarige jongen (Bennie Benson).

Alaska werd op 9 april 1867 door de Verenigde Staten van Rusland gekocht voor iets meer dan 7 miljoen dollar. Daarvoor heette het Russisch-Amerika.
Het aankoopbedrag is een fractie van wat het land alleen al aan delfstoffen (goud, kolen en olie) opgeleverd heeft en nog oplevert. Koopje dus!

Alaska heeft maar een buurland (Canada) en grenst verder aan geen enkele andere staat van Amerika. De hoofdstad is overigens niet Anchorage maar Juneau (ca. 30 duizend inwoners). Juneau is overigens vanuit de rest van de wereld alleen per vliegtuig of schip is te bereiken. Er zijn geen wegen van Juneau naar de rest van de staat of naar Canada. Dat alleen al klinkt erg avontuurlijk.

Naast Juneau zijn Anchorage met 260.283 inwoners en Fairbanks met 30.224 inwoners de belangrijkste steden. De belangrijkste bron van inkomsten zijn de mijnbouw en visserij. Er zijn weinig wegen en er is maar één spoorlijn, de Alaska Railroad. Ik moet zeggen dat het land nu na iedere zin aantrekkelijker wordt, helemaal voor een vakantie.

Sarah Palin
De beroemdste persoon van Alaska is Sarah Louise Heath Palin. Zij was gouverneur van de staat Alaska van 2006 tot 2009 en probeerde vice president te worden. Dat mislukte. Maar Sarah deed aan basketbal. Ze speelde voor de Wasilla (High School) Warriors en won in 1982 het Statechampionchip. Ze was aanvoerder de point guard. Ze kreeg daar haar bijnaam Sarah Barracuda. 
Overigens hangt Palin het creationisme aan. Zo gelooft zij bijvoorbeeld dat mensen en dinosauriërs gelijktijdig de aarde bevolkten. Geen rare gedacht in de USA waar de meeste dikke mensen wonen.




Maar de huiskamervraag van dit blog is natuurlijk: is er ook sport in Alaska?

Alaska is geen apart land en heeft niet de status als bijvoorbeeld Wales of Schotland. Ze hebben dus ook geen nationale teams. Ze staan dan ook niet op de FIFA wereldranglijst. De moederland USA staat op plaats 14, buurland Canada op plaats 63. Maar ik schat Alaska op de speelsterkte van maximaal Andorra of Liechtenstein. Daar mist de wereld dus niets aan.
Verder doen er in de grote Amerikaanse competities geen teams uit Alaska mee. Dus geen NBA, MLB of NFL in Anchorage. Er is zelfs geen alaskaans ijshockeyteam voor de NHL. Er zijn wel collegeteams maar gezien het lage inwonertal zijn er geen grote competities. Het niveau is dus niet erg hoog.
De hoofdsporten zijn daarom volgens mij vissen, backpacking en hondensleden.

Wintersporten
Maar Alaska is ook meer van de wintersporten.
Anchorage heeft zich twee keer kandidaat gesteld voor de Olympische winterspelen. Maar in 1992 en 1994 werd het verslagen door respectievelijk Albertville en Lillehammer. Maar dit zijn "onze" wintersporten. Er zijn ook meer traditionele wintersporten. 

Dit zijn de jaarlijkse eskimogames. Ze duren vier dagen en worden gehouden in de zomer. Dat vind ik dan wel een beetje jammer. In de winter lijkt me dit meer aansluiten op de naam. Er worden sporten beoefend als Highkick (met één voet en twee voeten), Armpull en Earpull. Het lijkt me vrij pijnlijk.

* Ook heb je de Arctische Winterspelen: Het belangrijkste doel van de spelen is om verbroedering en sociale en culture uitwisseling te bevorderen tussen de verschillende volkeren van de noordelijke poolregio. Ondanks de naam bestaan de Arctische Winterspelen niet alleen uit wintersporten. Er wordt ook onder meer badminton, volleybal, basketbal en zaalvoetbal gespeeld.
Daarnaast worden een aantal minder bekende sporten beoefend, zoals snowshoeing (hardlopen op sneeuwschoenen) en typische Inuitsporten als sleespringen, vingerworstelen en sneeuwslang (het onderhands werpen van een speer zodat deze zo ver mogelijk over de sneeuw glijdt).

* Iditarod
De Iditarod (Trail Sled Dog Race) is een jaarlijks terugkeerde sledehondenrace van Anchorage naar Nome die start op eerste zaterdag van maart over ruim 1700 km. Het record staat op 8 dagen en 22 uur

* Langlauf
Maar Anchorage heeft waarschijnlijk het grootste langlauf circuit van de wereld. Bijna 170 kilometer aan loipes lopen in en om de stad.

Andere sporten
* Rugby
Er zijn vier rugbyclubs in Anchorage, te weten de Bird Creek Barbarians RFC, de Anchorage Thunderbirds, de Mat Valley Maulers RFC en de Spenard Green Dragons. Het rugbyseizoen loopt van april tot september. Geen idee wie er nu bovenaan staat. Maar met 4 teams kan het nooit echt spannend worden.

*IJshockey
  • Er is een universiteitsteam: de Anchorage Seawolves. Hier speelt Nijmegenaar Mitch Bruijsten.

  • De Alaska Aces is een ijshockeyteam dat in een lage klasse uitkomt. Samen met de Idaho Steelheads, Ontario Reign en Bakersfield Condors. Hun thuishaven is de Sullivan Arena. Hun mascotte is Boomer, een ijsbeer. In 2004-2005 speelde Scott Gomez (New Jersey Devils) bij de club. Als ik ooit op vakantie bent in Anchorage ga ik zeker een keer kijken.

* Basketbal

  • De Alaska Aces speelt in de PBA (Philippine Basketball Association since 1986) Geen idee waarom ze zover spelen.
  • De club Alaska Dream is in 2008 opgeheven.
Er is wel ieder jaar The Great Alaska Shootout (voorheen bekend als de Sea Wolf Classic). Dit is een college basketball toernooi in Anchorage en daar doen universiteiten uit heel Amerika aan mee.
De kaarten zullen ongetwijfeld niet erg duur zijn.
Ook qua basketbal is er niet echt veel om over naar huis te schrijven dus

* Gehandicaptensport
De Sadler's Ultra Challenge is een rolstoel en handbike race die gereden wordt tussen Fairbanks en Anchorage. Het is de langste roelstoelwedstrijd in de wereld.

* Honkbal
Er is een echte honkbalbond in Alaska: The Alaska Baseball League (ABL). Er is een amateur zomercompetitie met zes teams uit vier steden uit Alaska:

Anchorage Glacier Pilots, Fairbanks AIA Fire, Mat-Su Miners, Alaska Goldpanners of Fairbanks, Anchorage Bucs en de Kenai Peninsula Oilers. Klinkende namen!

Maar het lijkt me meer een groot toernooi dan een competitie. Moet in twee weekenden te doen zijn. In 2009 wonnen de Mat-Su Miners en mevrouw Palin is kennelijk fan van deze Mat-Su Miners.









Beroemd is de Midnight Sun Game. Deze wedstrijden worden gehouden in Fairbanks op de langste dag van het jaar. Dit is één van de hoogtepunten van het seizoen van de ABL.
Omdat de zon dan bijna 24 uur per dag schijnt is geen kunstlicht nodig. De wedstrijden beginnen ’s ochtends en eindigen diep in de nacht .
De eerste keer dat de MSG werd gehouden was in 1906.
Er staat een filmpje over op YouTube en een verslag op deze site.
In 2009 wonnen Goldpanners van de Lake Erie Monarchs met 6-3.

* Football
  • Alaska Wild: Dit is een amateur indoor football team. Nu hebben ze even geen geld meer, en zijn daarom uit de competitie gehaald. Ze zoeken nog een eigenaar voor 2011.
  • Fairbank Grizzles: Dit is een indoor football team. Ze spelen thuis in het Carlson Center. Hun grootste rivalen zijn de Alaska Wild (maar nu even niet!).
  • Barrow Whalers: Dit is een highschool team van Barrow Highschool. Het speelt vooral tegen het andere highschool team, de Delta Junction Highschool.
* Voetbal
Volgens de website van de Alaska Soccer Association in Anchorage 18 voetbalvelden. Er zit een google-Earth kaart bij maar daarop staan de velden niet. Misschien is de kaart oud of moeten de velden nog worden aangelegd. Er zijn wel veel teams (mannen en vrouwen) met volgens mij zelf bedachte teamnamen als: Terminators, Malignant Magpies en Los Diablos. Vanaf 10 juni is de competitie begonnen. Gaat dat zien, zou ik zeggen!

* Curling
Er zijn drie curling verenigingen op Alaska: Anchorage Curling Club, Barrow Hockey & Curling Association en de Fairbanks Curling Club. Kunnen ze met z’n drieën lekker de bezems delen. Scheelt in de kosten.

Samenvattend en concluderend is het er natuurlijk allemaal wel maar het blijft behelpen. Het topsportklimaat en de geprezen amerikaanse winnaarsmentaliteit is niet aanwezig of is bevroren in Alaska. Voor een commerciële sportcarierre zou ik naar een ander deel van de VS gaan. Tenslotte heeft Alaska maar drie beroemde sporters voorgebracht:
Matt Carle, NHL (Philadelphia Flyers)
Josh Phelps, MLB (St. Louis Cardinals)
Erik Ellington, Professional Skateboarder.

Aan de andere kant kent Alaska natuurlijk heel veel beroemde vissers, vingerworstelaars en orentrekkers! Leroy Shangin, Alice Oksoktaruk, Manuel Tumuluk en Amber Vaska. Wie ken ze niet …?

De foto's die ik voor de research voor deze blog zag, gaven weer dat Alaska een erg mooie staat is. Daar ga ik toch graag nog eens heen. Maar om united sports of de USA te zien, hoef je niet naar Anchorage. Tenzij je daar tv gaat kijken.
Daarnaast zijn er kranten maar ook die geven niet meer nieuws dan hierboven beschreven: zo heb de Anchorage Daily News en de Anchorage Press.
Aan de andere kant is het natuurlijk geweldig dat in nu live het (sport)nieuws uit Alaska kunt lezen. Vijftig jaar geleden zouden we dit allemaal niet (kunnen) weten. Nu kan dat wel..... wat een vooruitgang.
Zo dit blog is klaar. Als je tot hier bent gekomen om te lezen vond je het misschien toch wel leuk om te lezen wat er zoal gesport wordt in Alaska.
Nogmaals alles is gevonden op internet, maar:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten