vrijdag 11 juni 2010

13. Blackhawks winnen finale NHL

Dinsdagnacht wonnen de Chicago Blackhawks de finale van de Stanley Cup van de Philadelphia Flyers. De 6e wedstrijd werd in de verlening door Patrick Kane beslist, 4-3. Hierdoor kwamen de Blackhawks (vernoemd naar een opperhoofd genaamd Black Hawk) op een beslissende 4-2 voorsprong in de Playoff-finale van de NHL.

Dat Chicago de finale haalde was niet zo verwonderlijk. Ze werden nipt tweede in de Western Conference achter de Sharks uit San Jose.
In de playoffs werden Nashville Predators, Vancouver Canucks en de San Jose Sharks (4-0!) aan de zegekar gebonden.

Maar de Flyers werden derde in hun divisie met een score van 41-35. Op ruime afstand van de Pittsburgh Penguins (winnaar NHL 2009) en de New Jersey Devils. En werden slechts zevende van de Eastern Conference. Maar in de playoffs begon het sprookje. Achtereenvolgens werden de New Jersey Devils (2) met 4-1, Boston Bruins (3) met 4-3 en de Montreal Canadiens (8) met 4-1 verslagen. Pas in de finale tegen Chicago ging het dus mis.

De laatste wedstrijd was niet bijzonder goed, maar wel erg spannend. Live op ESPN en helaas midden in de nacht.

Voor de Blackhawks is het pas sinds 1961 dat het kampioenschap gehaald wordt.

De Chigaco Tribune was laaiend enthousiast en kopte een dag later: Stanley Cup makes victory lap around the city!

De cup is dus van de hele stad en dus ook een beetje van de president Obama die gewoond heeft in Chicago. Hij belde na afloop dan ook met de coach van het team, Quenneville, feliciteerde hem en nodigde de Blackhawks uit in het White House.

Leuk detail is dat de vice-president Joe Biden uit Philadelphia komt en een fan van de Flyers is.

In Philadelphia is het vandaag alweer business as usual. De kranten kopten over de honkbalnederlaag van de Phillies van 0-2 op de Florida Marlins. De mening bij de Flyersfans is dat de overwinning van de Blackhawks verdiend is, maar wat waren ze er dicht bij. Philly.com meent dat als in de verlening (golden goal) de puck in het andere doel was gegaan, hadden de Flyers op de 7e wedstrijd gewonnen. Dan was het sprookje compleet geweest.

Maar nu ging de 2e hoofdprijs van het seizoen naar de Blackhawks. Eerder werden de Olypische Spelen al gewonnen door Canada. Eveneens via een golden goal.

En ging de Stanley Cup naar Chicago. Op het vliegveld, O’Hare’ kreeg het team een welkomsgroet van de brandweer. De volgende dag ging de enorme beker (ca 90 cm en 15,5 kilo) door de hele stad.


En daarna wordt de toer vervolgd naar Washington. Waar Obama eerder de eerste pitch deed van het MLB seizoen (jack Capitals, petje White Sox, boegeroep van de tribunes en een waardeloze aangooi),

kan hij nu met een Blackhawkshirt een beker in ontvangst nemen. Ik raad Barrack aan er flink van te genieten. Want de kans dat de Chicago White Sox de World Series winnen is niet zo groot en de volgende winst van de Blackhawks is waarschijnlijk pas in 2059.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten