vrijdag 29 oktober 2010

58. The National Anthem of the USA

.
.
Het is een eer voor Amerikanen om bij belangrijke gebeurtenissen als sportwedstrijden vooraf het volkslied te zingen. Zo zong Christina Aguilera bij de game 6 en7 van de NBA finale in 2010 en zong afgelopen donderdag John Legend bij de eerste wedstrijd van de MLB World Series. Ook de cast van Glee heeft vorig jaar het volkslied gezongen en ook bijvoorbeeld Alanis Morissette.

Aanstaande zondag mag Kelly Clarkson bij wedstrijd 3 van de World Series een poging wagen. Voorwaarde is wellicht dat ze uit de plaats/stad/staat moeten moeten komen van de thuisspelende club.

Dus zal mevrouw Clarkson wel uit Texas komen. En ze heeft het al een keer gedaan.
Andere zingende Texanen waren bijvoorbeel: Roy Orbison, Janis Joplin, Bonnie Parker en Lee Harvey Orwald.
Maar kanshebbers voor de komende 2 wedstrijden (4 en 5) zijn: ZZ Top (hoe heet nou de drummer??), Hillery Duff, Jessica Simpson en natuurlijk Beyoncé (enige ervaring).

JOHN LEGEND: World Series Game 1

Dat de voordrachten niet altijd even goed zijn, bewijst deze link naar the 10 worst performances ever ...

Met op 1: Whitney Houston. Verder een legendarisch optreden van Steven Tyler bij de Indy 500 (Gentlemen, start you engines!).

O! say can you see by the dawn's early light ..

Wat zetten wij daar tegenover? Wij spelen geen volkslied bij een KNVB beker. Alleen bij een wedstrijd van een Nationaal Elftal. Het animo is niet heel groot. Maar topartiesten als Maud, Jim, Lisa, Stevie Ann en de vader alle Wilhelmusvertolkers Bill van Dijk (Bilhelmus) hebben een poging gedaan.
Waar blijven Marco Borsato, Huub van der Lubbe, Anouk of Anita Meijer?
Persoonlijk vind ik het Wilhelmus niet meer kunnen, te oude tekst over Spanjaarden en Duitsers. Ook lijkt het wel een treurmis. Maar het is natuurlijk lastig een muziek te maken dat bij trieste als blijde gebeurtenissen gepast is.
Deze versie van Jan Rot kan ik wel waarderen.
Tijd voor een SO You Can Think You Can Change The Dutch Anthem op tv!
Tekstschrijvers ga aan de gang!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten