maandag 27 september 2010

47. Tanjaja of Tajanee? Tanjanee

   

Tanja is dus (nog) niet dood. Dus alleen het nijlpaard uit Artis is overleden (25-9-2009) en dus leve Tanja Nijmeijer uit Denekamp.
Er was nog een lichaam niet geïndentificeerd maar dat blijkt dus niet Tanja. Hoera!

Wie Tanja is en waarom ze zich precies bij FARC aansloot is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar door haar aanwezigheid kwam de FARC-kwestie de afgelopen jaren wel regelmatig bij ons in het nieuws. In Zuid-Amerika zijn meerdere van deze guerrilla’s actief, maar omdat in Colombia Nederlandse inbreng was, werden we geïnformeerd en wilden we het weten.
Het lijkt soms alsof een Nederlandse voetballer in Colombia speelt.


Tanja Nijmeijer sloot zich acht jaar geleden aan bij de rebellengroep, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, beter bekend als de FARC.
Drie jaar geleden werden er dagboeken van haar gevonden in de jungle, waarin ze zich niet erg positief uitliet over de FARC. Er werd gevreesd voor haar leven.
Maar Tanja werd gespaard.




De moeder van Tanja is in 2005 op zoek gegaan naar haar en het lukte haar om haar dochter te bezoeken. Iets wat door de FARC zelden wordt toegestaan.


Tanja Nijmeijer pleegde daarna voor de FARC verschillende aanslagen, zo blijkt uit haar persoonsdossier van de FARC. Het document is teruggevonden in FARC-computers die zijn geconfisqueerd door het Colombiaanse leger en die zijn overhandigd aan de Nederlandse Colombia-kenner Liduine Zumpolle.


Volgens FARC-kenner Robert Lemm zou ze echter al eind 2008 of begin 2009 aan een ziekte zijn overleden.

Op 15 maart 2010 liet Tanja’s vader in het dagblad De Pers weten dat Tanja Nijmeijer volgens een betrouwbare bron nog leeft.

In de documentaire 'Dichter bij Tanja' van mei 2010, lukt het niet (meer) om bij de nog levende Tanja te komen. De makers waren er zeker van dat ze vlak in de buurt was, maar de laatste ring werd afgeschermd. Aan het eind van de documentaire werden er gecodeerde oproepen op de junglefrequentie uitgezonden. Zonder resultaat.

Daarna kwam er een lofzang over Tanja Nijmeijer naar buiten. Ze zou inmiddels een hoge functie hebben binnen de FARC, als persoonlijke assistente van één van de hoogste leiders, Mono Jojoy.
"Dankjewel 'Holanda', dat je bij ons bent", zo eindigt het artikel.


Mono Jojoy kwam vorige week op het leven bij een actie van het Columbiaanse leger. Mogelijk is Tanja ook bij deze actie overleden. De Colombiaanse CSI heeft vingerafdrukken van Tanja opgevraagd. Maar het overgebleven lichaam blijkt een ander.

Na jarenlange onwetendheid is Tanja dus toch niet dood. Tanja leeft!
Het leek alsof de zaak van de FARC hier wel minder in het nieuws zou komen.
Want als er geen Nederlanders meer spelen, dan wil geen enkele omroep de rechten kopen.
Ik zou zelf ook minder gaan kijken. We krijgen eerst nog een verlenging.
En gelukkig hebben we de T-shirts nog:

.

1 opmerking:

  1. De Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap zegt:
    Artikel 15, lid 1
    "Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige verloren:
    e.indien hij zich vrijwillig in vreemde krijgsdienst begeeft van een staat die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk dan wel tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is."

    Als de FARC ook zou vechten tegen NL, dan zou Tanja geen Nederlandse meer zijn. Volgens mij is dat niet het geval.

    BeantwoordenVerwijderen