vrijdag 3 september 2010

41. Lang zal Ebay leven!

Op 3 september 1995 werd de veilingsite Ebay opgericht. Ze hebben vast een feestje in San Jose want Ebay is 15 jaar geworden!
De site werd dus in 1995 opgericht door Pierre Omidyar in Sillicon Valley.
En het eerste verkochte artikel op eBay was een kapotte laserpen.

Maar het is kennelijk geen partytime bij Ebay. Op de site (.nl of .com) is geen enkele slinger of ballon te vinden. Misschien hoeft dat ook niet. Ebay heeft zichzelf namelijk de afgelopen jaren al genoeg kado’s gegeven: Marktplaats, Paypal en Skype vallen inmiddels onder Ebay.

Het adres van Ebay HQ is: 2145 Hamilton Avenue San Jose, California 95125. Altijd mooi weer dus.

In de afgelopen 15 jaar is er van alles op Ebay verkocht. Een kleine greep uit de bizarre veilingen die op de site stonden:

Luxe jacht: €127 miljoen
Een luxe jacht. Het item, met een lengte van 130 meter, is het duurste ding dat ooit op de veilingsite werd verkocht. Vraagprijs was 63 miljoen.

Heilig broodje kaas: €22.000
Eén van de verkopers op eBay zweert dat de heilige maagd bij haar verscheen net op het moment dat ze een broodje kaas aan het eten was.

Naam baby: €13.000
Een moeder kon maar niet besluiten over de naam van haar vierde kind. Ze besloot daarop het recht om het kind de naam te geven, te verkopen. Een casino was zo gek om er €13.000 voor te betalen. Het kind is waarschijnlijk minder gelukkig met de deal. Het zal voortaan door het leven moeten als 'Golden Palace Benedetto'.

Trouwjurk, geshowd door ex-man: €2.900 ($ 3850)
Niet omdat de jurk nou zo bijzonder was, maar meer omdat de japon geshowd werd door de ex-man van de bruid. Deze man had ook nog wel wat woorden over voor zijn ex. Hij schreef de hele beschrijving bij het artikel vol over deze vrouw. Echt rijk is hij er niet van geworden, maar de €2900 is beter dan niets.

Kauwgom Britney Spears: €200
Iemand bemachtigde het stukje gum in een hotel in Londen en bedacht dat het item vast geld op zou brengen. Good guess, er waren inderdaad mensen die flink in de portemonnee wilde graaien voor dit afdankertje van het ex-popidool. De verkopers lachten in hun vuistje: €200 voor afval is altijd mooi meegenomen.


En ook nog
Een compleet stadje
Aangeboden maagdelijkheid
En diverse voetbaltrainers en voetbalstadions.


Ebay maakt het mogelijk om vanachter je pc of laptop de hele wereld te kopen (mits genoeg knaken natuurlijk). Maar ook bij onvoldoende euro's is het al een belevenis om langs alle rubrieken te 'gaan' en te kijken wat men zoal kwijt wil. Het is het ultieme virtuele kleedje op de dagelijkse vrijmarkt.

Update: De leukste aankoop op Ebay zag ik dit weekend bij het kijken van de film Men in Black II:
Een Deneuralyzer voor Agent K. Niet zo'n hi-tech apparaat van Z. maar een houtje-touwtje van de alien van wie iedere keer het hoofd wordt afgeschoten. Ik moest de dvd even in de pc laden voor de printscreens.
Kortom Ebay wordt ook gebruikt in films. Ik ben zelf op zoek naar Onzin met een Verlengsnoer.
Even doorzoeken nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten