maandag 31 januari 2011

88. De concurrentie: Toronto Blue Jays

.

In Amerika begint over ruim twee maanden het nieuwe MLB-seizoen. Eerst is daar natuurlijk nog de traditionele Spring Training, waarbij clubs in het warme zuiden lekker oefenpotjes gaan spelen.
Die wedstrijden bepalen de selecties van de clubs.

De Boston Red Sox spelen in de oostelijke divisie in de American League. Daarin spelen ook de Tampa Bay Rays, de Toronto Blue Jays, de Baltimore Orioles en de New York Yankees. Ik zal de concurrentie eens nader bekijken. Na de Tampa Bay Rays en de New York Yankees, nu de Toronto Blue Jays.

De MLB bestaat uit 30 clubs, 29 uit de USA en eentje uit Canada. Er waren twee Canadese teams in de MLB maar in 2005 verhuisden de Montreal Expos naar Washington om daar de Nationals te gaan heten.



De Toronto Blue Jays is een jonge club, opgericht in 1977. Ze zijn in hun 33 jarige bestaan al wel twee keer kampioen van de MLB geworden. In 1992 en 1993 wonnen ze de World Series,
In 1992 wonnen de ‘Jays’ met 4-2 van de Atlanta Braves en 1993 met 4-2 van de Philadelphia Phillies.



The Blue Jays (blauwe vinken) spelen hun thuiswedstrijden in het Rogers Centre (voorheen SkyDome), dat pal onder de CN Tower, het gezicht van Toronto, ligt.
Het dak van het stadion kan volledig dicht en daarom hebben de Toronto Raptors er ook jaren gespeeld. De Raptors spelen nu in het Air Canada Centre.
De thuiswedstrijden beginnen altijd om 7 over 7. Dat zou de club uit Toronto geluk moeten opleveren.



Afgelopen jaar zijn we bij ons thuis begonnen met het serieus volgen van de MLB. Mijn dochter en ik adopteerden allebei een team. Mijn dochter koos voor de Blue Jays.
Ze heeft er inmiddels een pet en een sweater en wil graag sieraden van de Blue Jays.



Ze is goed gezelschap. Ook Mart Smeets is fan van de Toronto Blue Jays dat bekende hij in Holland Sport.
Even doorzappen naar 18 minuten, dan is een leuk stukje te zien over de World Series van 2009.
Met Mart en Tjerk Smeets. Mart Smeets heeft een petje van de Jays (Bloe Sjeez) mee naar Holland Sport (World Series 1993).
 

Daarbij is Mart geen duidelijk geen fan de Yankees. Mart noemt en passant even dat Babe Ruth van de Red Sox kwam. Chapeau Mart!

Het afgelopen jaar hebben we een paar wedstrijden van de Blue Jays op ESPN gezien. Met name de overwinning op de Boston Red Sox van 13 augustus. In de laatste inning stonden de Jays met 2-5 achter. Het stadion ging er achter staan en Toronto maakte 4 punten. Wat een sfeer en wat een support!
De wedstrijd ging voor de Jays al om niets, ze konden de play offs toen al vergeten.
 


Het was sowieso geen goed seizoen voor de Blue Jays. In de Spring Training moesten ze veel teams boven zich dulden. Al zegt de Spring Training net zo veel als de oefenwedstrijden van de Eredivisieclubs in juli en augustus. In de competitie wonnen ze iedere serie net te weinig wedstrijden. Statistisch moet je 15 wedstrijden per maand winnen om mee te doen om de prijzen. Dat lukte maar 2 maanden, te weinig dus.

Voor dit jaar zal het lastig voor de Blue Jays worden. De Yankees, Rays en de Red Sox zullen waarschijnlijk weer te sterk zijn. Maar als de Blue Jays net zo veel homeruns slaan als afgelopen jaar … kan het raar lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten