zondag 30 januari 2011

87. De concurrentie: New York Yankees

.

In Amerika begint over ruim twee maanden het nieuwe MLB-seizoen. Eerst is daar natuurlijk nog de traditionele Spring Training, waarbij clubs in het warme zuiden lekker oefenpotjes gaan spelen. Die wedstrijden bepalen de selecties van de clubs.

De Boston Red Sox spelen in de oostelijke divisie in de American League. Daarin spelen ook de Tampa Bay Rays, de Toronto Blue Jays, de Baltimore Orioles en de New York Yankees. Ik zal de concurrentie eens nader bekijken. Na de Tampa Bay Rays, nu de New York Yankees.

Over de Yankees zijn boeken vol geschreven. Het gaat ook niet lukken ze in een stukje recht te doen. Maar schrijven is schrappen zei Carmiggelt, alle niet behandelde zaken van de aardsrivaal van de Red Sox zijn elders te vinden op internet. Dus geen Steinbrenner, geen Seinfeld, sorry ;-)


De New York Yankees zijn opgericht in 1901 als de Baltimore Orioles. Van 1903 (Hilltop Park) tot en met 1912 heetten ze de New York Highlanders. Vanaf 1913 de New York Yankees.
De Yankees hebben de meeste MLB titels van iedereen. Daarnaast is de rijkste club, zonder salarycap.
Ze worden daarom ook wel de New York Bankees genoemd.


Naam
Niet duidelijk is waar het woord Yankees vandaan komt. Het zou kunnen ontstaan uit de samenvoeging van de Nederlandse namen Jan en Kees. Zo heetten kennelijk al onze kolonisten. Een andere verklaring zou zijn dat het een indiaans woord is voor dief. De New Yorkers de naam gaan gebruiken als geuzennaam.
In andere landen wordt een Amerikaan vaak een yanks, yankee of yanqui genoemd.
Dit kan in andere delen van de USA verkeerd worden opgevat, waar yankee een scheldwoord is.

Stadion
De Yankees spelen in Yankee Stadium. Het is al hun tweede stadion met die naam.
The (Old) Yankee Stadium is in slechts 284 dagen gebouwd en opende in 1923 haar deuren. Babe Ruth sloeg er de eerste homerun.
In 2009 werd het nieuwe Yankee Stadium geopend, pas naast het oude stadion.


Logo’s
De Yankees hebben twee logo’s.
Het NY-logo is waarschijnlijk nog bekender dan de club. Veel mensen dragen Yankees-petten zonder te weten waar de letters NY voor staan.
Naast het NY-logo hebben de New York Yankees ook een ander logo. De Uncle-Sam hoed met honkbal en knuppel. Dit logo is ontworpen in 1947 door Henry Alonzo Keller, en is sindsdien gewijzigd. De huidige versie is uit 1970.


Geliefd en gehaat
De New York Yankees zijn zowel geliefd als gehaat, je bent voor ze of er tegen.
Dat laatste vooral in Boston dus.


Spelers
Van de huidige spelersgroep zijn Alex Rodriguez en Derek Jeter de bekendste namen. Verder hebben ze pitcher CC Sabathia. Maar pitcher Cliff Lee kwam niet spelen in New York. De Yankees hadden de pitcher van de Texas Rangers graag willen hebben (voor veel geld) maar Lee ging terug naar de Philadelphia Phillies. Voor de Yankees is dus niet alles te koop.


Beroemde oud-spelers zijn Babe Ruth (die van de Bambino-vloek), Lou Gehrig, Joe Mickey, Mantle en Yogi ("It ain't over until it is over") Berra. De naam van Yogi Berra schijnt voor de tekenfilmfiguur Yogi Bear model te hebben gestaan.
Joe Di Maggio-Monroe heeft ook bij de Yankees gespeeld. Na de dood van zijn geliefde Marilyn, stuurde hij tot aan zijn door, iedere week bloemen naar haar graf.


Robert Eenhoorn is de enige Nederlander die voor de Yankees heeft gespeeld. Er hebben bij NYY nog wel andere koninkrijkers gespeeld, maar die zijn geboren op de Antillen. Zo heeft onlangs heeft Andruw Jones een transfer van de Chicago White Sox naar de Yankees gemaakt. Jones speelde maar twee wedstrijden voor oranje.

Retired numbers
De Yankees hebben de meeste teruggetrokken nummers, 17 stuks.
Nog even en ze spelen met rugnummers boven de honderd dus.


Hemingway
In het boek The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway worden de Yankees besproken door Santiago en Manolin. Uit het boek komt de zin:
"Heb geloof in de Yankees, mijn zoon."

Beroemde Yankeesfans
De Yankees hebben een grote schare fans, daaronder zitten nog al wat beroemdheden.
Paul Simon, Snoop Dogg, David Letterman, Christopher Walken, Bruce Springsteen, Brad Pitt, Camaron Diaz, Tiger Woods, Amare Stoudemire, Wesley Snipes, Denzel Washington, Bruce Willis, George Clooney, Madonna, Al Pacino, 50 Cent, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Hillary Clinton en Steven Spielberg.


Altijd favoriet voor de titel
In 2009 wonnen de Yankees hun laatste kampioenschap. Vorig jaar vlogen ze er in de halve finale uit tegen de Texas Rangers met 4-2. Dit jaar dus geen Cliff Lee, maar vanaf april zijn de Yankees gewoon weer kandidaat voor de titel. We zullen zien en zoals ex-speler Yogi Berra al zei: it ain’t over ‘till it’s over.
Joop zou zeggen … Parijs de World Series is zijn nog ver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten