dinsdag 25 januari 2011

85. De concurrentie: Tampa Bay Rays

.


In Amerika begint over ruim twee maanden het nieuwe MLB-seizoen. Eerst is daar natuurlijk nog de traditionele Spring Training, waarbij clubs in het warme zuiden lekker oefenpotjes gaan spelen. Die wedstrijden bepalen de selecties van de clubs.

De Boston Red Sox spelen in de oostelijke divisie in de American League. Daarin spelen ook de Tampa Bay Rays, de Toronto Blue Jays, de Baltimore Orioles en de New York Yankees. Ik zal de concurrentie eens nader bekijken. Allereerst de Tampa Bay Rays.

De Tampa Bay Rays is een MLB-club uit Saint Petersburg, Florida. De club is nog niet zo oud en werd opgericht in 1998. Ze werden gedoopt als Tampa Bay Devil Rays. Sinds november 2007 naar Tampa Bay Rays of te wel The Rays.


Naast de naam is ook het clubsymbool is ook gewijzigd van een manta rog (Ray) naar een zonnestraal (Ray of Sunlight). Maar de mantarog staat overigens nog steeds op mouw van het shirt. Tevens is in het stadion achter het linksveld een grote bak met roggen.


De naam Tampa Bay staat voor de metropool Tampa, St. Petersburg, Clearwater en Bradenton. Florida heeft nog een MLB-team, de Florida Marlins uit Miami. Maar die spelen in de andere league.

De begroting van 2010 was 72 miljoen dollar. Bijna 3x zoveel als in 2007 en ongeveer net zo veel als Ajax.
 
Het stadion van de the Rays is overdekt en heet Tropicana Field (the Trop). Het stadion heeft ongeveer 47.000 zitplaatsen. In het stadion ligt kunstgras.
In het seizoen 2007 waren de Rays nog de slechtste MLB-ploeg, maar in het seizoen 2008 haalden ze de World Series. Ze verloren deze met 4-1 van de Philadelphia Phillies.
The Rays wonnen nog nooit de World Series.

Vorig jaar werden ze kampioen van de divisie (96-66). Nipt voor de Yankees en ruim voor de Red Sox. In de play offs verloren ze in de eerste ronde van de Texas Rangers (2-3).

De rivalen van de Rays zijn de Red Sox en uiteraard de Yankees (daar heeft iedereen wat tegen).
De rivaliteit met de Red Sox dateert uit het seizoen 2000. Toen werd slagman Gerald Williams geraakt door de werper van Boston. De jaren erna bleef het onrustig tussen beide team. In juni 2008 vond tijdens een wedstrijd in Boston een massale vechtpartij plaats op de heuvel.



De strijd bereikte dat jaar een hoogtepunt toen de Rays zich plaatsten nota bene in Fenway Park voor de World Series. Wedstrijd 7, uitslag 1-3 voor de Rays.

In maart zal het Nederlands team spelen in een toernooi in St. Petersburg. Oranje zal dan onder andere spelen tegen de Rays en de Phillies, die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen.
 

Voor dit seizoen hebben de Rays twee spelers van de Red Sox gecontracteerd: Johnny Damon en Manny Ramirez gaan spelen voor de titelhouder van het oosten. De Rays raakten voor dit seizoen Carl Crawford, Carlos Pena en Rafael Soriano kwijt.
We zullen zien of de Tampa Bay Rays hun goede seizoen van 2010 kunnen herhalen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten