donderdag 24 november 2011

104. Samoa uit ... altijd lastig!

Het voetbalelftal van Amerikaans-Samoa heeft gisteren de thuiswedstrijd tegen Tonga met 2-1 gewonnen. Hiermee werd voetbalgeschiedenis geschreven. Het was namelijk de eerste overwinning van het nationale elftal. De hand van de debuterende Nederlandse bondscoach Thomas Rongen was dus direct zichtbaar.


Thomas wie? Thomas Rongen! Nooit van gehoord.

Maar Thomas Rongen is geen onbekende in het internationale voetbal. Hij heeft jarenlang ervaring als speler en trainer in de Major Soccer League (MLS) van de Amerika. En hoewel hij tot een week geleden het land zelf nog nooit had gezien, sprak hij de toegestroomde wereldpers toe alsof hij dit al jaren zag aankomen. Maar Rongen wilde vlak na de wedstrijd nog niet naar toekomst kijken: "Maybe we have a chance to do something special here beyond this one game, but let's enjoy this one right now,"

Maar American Samoa is een ploeg om rekening mee te houden straks in Brazilië. Het zou wel eens het Nieuw-Zeeland van 2014 kunnen worden.
ÉnThomas Rongen heeft een Ajax-verleden heeft. Hij zou best wel eens volgens het plan Cruijff kunnen gaan werken (als de RvC van US Samoa niet tegenwerkt). Dan zou Amerikaans-Samoa dat nu nog op 204de plaats van de FIFA ranglijst staat, zomaar door kunnen stoten naar de top 100!

Nog belangrijker is dat met de overwinning op Tonga, de hatelijke, onterechte en zeer geflatteerde nederlaag van 31-0 tegen Australië van 11 april 2001 helemaal is weggepoetst.


In een volgepakt Memorial Stadium van Pago Pago won de ploeg van Rongen verdiend met 2-1. Al was er bij de eerste goal een Isakssonnetje voor nodig. De tweede goal is er een die normaal alleen Messi, Rooney en Ronaldo kunnen maken.


Al bij het volkslied zat de stemming er goed in en na het laatste fluitsignaal rende de technische staf en de reservebak uit de dug out (vier aan elkaar geknoopte party tenten!) het veld op. History was made!

Kijk de Samenvatting (a must see)

 
Maar Rongen blijft rustig en kijk alleen naar de volgende wedstrijd:
“We are pleased to have begun the tournament with a win but what’s more important is what it means in terms of American Samoa’s history,” Hij kijkt vooruit: vandaag Cook Eilanden thuis en aanstaande zaterdag, 26 november, Samoa uit.
“Dat wordt een kraker” volgens insiders: Samoa uit, altijd lastig.


En zo is Thomas Rongen de tweede landgenoot die binnen korte tijd “de buntskoots” is van een exotisch oord. Afgelopen jaar was Foppe de Haan kortstondig coach van Tuvalu.

Dit eiland mag overigens niet meedoen aan de kwalificatie van de FIFA omdat het waarschijnlijk te weinig betaald aan Blatter. Anders was Tuvalu de topfavoriet in de poule met Tonga, Samoa en Nieuw Caledonië. Want Foppe’s Tuvalu won deze zomer met maar liefst 4-0 van Amerikaans-Samoa!

We wensen Thomas Rongen heel veel succes vannacht tegen de Cook Islands. Voorspelling: “Ik denk 2-0!”
Filmpje

NB: ‘Man of the match’
Johnny Saelua werd verkozen tot "man" van de wedstrijd. Hij heette echter in zijn kinderjaren geen Johnny maar Jayieh.

Saelua werd geboren als man, maar opgevoed als vrouw, omdat zijn ouders meenden dat hij meer vrouwelijke dan mannelijke genen in zich had. In de Samoaanse cultuur is dit erg gebruikelijk en Saelua is dan ook zeker niet de eerste die op deze manier is grootgebracht. Hiermee zou naast de eerste overwinning van Amerikaans-Samoa ook de eerste overwinning in een WK-wedstrijd zijn voor een transseksuele voetballer zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten