vrijdag 25 november 2011

105. American Samoa – Cook Islands 1-1 (1-0)


En weer hebben onze helden aan de andere kant van de wereld een prestatie van formaat geleverd. Al voor de eerste kop koffie ontving ik mijn eerste tweet met de uitslag:

Het is dus vannacht 1-1 geworden. Weer een topprestatie van de (voormalig) nummer laatst van de FIFA. Want inmiddels zal het team van Thomas Rongen flink gestegen zijn. Een uitnodiging voor de volgende Other Final is dus niet meer im Frage. Wellicht dat Bert en co. een keer willen oefenen tegen Thomas en co?

Een van de vele commentaren op de site van de FIFA
Maar WE zijn er nog niet. Zaterdag wacht de moeilijke uitwedstrijd tegen mede-koploper Samoa.

Ik zoek al driftig naar een livestream. De wedstrijd wordt gespeeld in het Toleafoa J.S. Blatter Complex in de hoofdstad Apia. Dat gaat dus aan de stadionnaam te zien, niet lukken.

Maar naar verluid zijn nog niet alle 3500 beschikbare kaarten verkocht.


Mocht je nog willen afreizen naar Samoa, ga naar de site van de voetbalbond van Samoa of mail eerst even met Simon Bareman sbareman@footballsamoa.ws
Dat voorkomt teleurstellingen bij de kassa.
En als Thomas ons nodig heeft, we hebben nog wel wat Amerikaans Samoariaanse paspoorten in de la liggen.


NB: Samoa won met een doelpunt in de 90ste minuut met 1-0 van Amerikaans Samoa. Zo kwalificeerden zij zich dus voor de 2e pre-kwalificatie voor het WK van 2014. Bij een gelijkspel was Amerikaans Samoa door, ze kwamen dus één minuut te kort voor een complete verrassing. Nu rest vier jaar vriendschappelijk spelen en dan weer pieken in een week. 

donderdag 24 november 2011

104. Samoa uit ... altijd lastig!

Het voetbalelftal van Amerikaans-Samoa heeft gisteren de thuiswedstrijd tegen Tonga met 2-1 gewonnen. Hiermee werd voetbalgeschiedenis geschreven. Het was namelijk de eerste overwinning van het nationale elftal. De hand van de debuterende Nederlandse bondscoach Thomas Rongen was dus direct zichtbaar.


Thomas wie? Thomas Rongen! Nooit van gehoord.

Maar Thomas Rongen is geen onbekende in het internationale voetbal. Hij heeft jarenlang ervaring als speler en trainer in de Major Soccer League (MLS) van de Amerika. En hoewel hij tot een week geleden het land zelf nog nooit had gezien, sprak hij de toegestroomde wereldpers toe alsof hij dit al jaren zag aankomen. Maar Rongen wilde vlak na de wedstrijd nog niet naar toekomst kijken: "Maybe we have a chance to do something special here beyond this one game, but let's enjoy this one right now,"

Maar American Samoa is een ploeg om rekening mee te houden straks in Brazilië. Het zou wel eens het Nieuw-Zeeland van 2014 kunnen worden.
ÉnThomas Rongen heeft een Ajax-verleden heeft. Hij zou best wel eens volgens het plan Cruijff kunnen gaan werken (als de RvC van US Samoa niet tegenwerkt). Dan zou Amerikaans-Samoa dat nu nog op 204de plaats van de FIFA ranglijst staat, zomaar door kunnen stoten naar de top 100!

Nog belangrijker is dat met de overwinning op Tonga, de hatelijke, onterechte en zeer geflatteerde nederlaag van 31-0 tegen Australië van 11 april 2001 helemaal is weggepoetst.


In een volgepakt Memorial Stadium van Pago Pago won de ploeg van Rongen verdiend met 2-1. Al was er bij de eerste goal een Isakssonnetje voor nodig. De tweede goal is er een die normaal alleen Messi, Rooney en Ronaldo kunnen maken.


Al bij het volkslied zat de stemming er goed in en na het laatste fluitsignaal rende de technische staf en de reservebak uit de dug out (vier aan elkaar geknoopte party tenten!) het veld op. History was made!

Kijk de Samenvatting (a must see)

 
Maar Rongen blijft rustig en kijk alleen naar de volgende wedstrijd:
“We are pleased to have begun the tournament with a win but what’s more important is what it means in terms of American Samoa’s history,” Hij kijkt vooruit: vandaag Cook Eilanden thuis en aanstaande zaterdag, 26 november, Samoa uit.
“Dat wordt een kraker” volgens insiders: Samoa uit, altijd lastig.


En zo is Thomas Rongen de tweede landgenoot die binnen korte tijd “de buntskoots” is van een exotisch oord. Afgelopen jaar was Foppe de Haan kortstondig coach van Tuvalu.

Dit eiland mag overigens niet meedoen aan de kwalificatie van de FIFA omdat het waarschijnlijk te weinig betaald aan Blatter. Anders was Tuvalu de topfavoriet in de poule met Tonga, Samoa en Nieuw Caledonië. Want Foppe’s Tuvalu won deze zomer met maar liefst 4-0 van Amerikaans-Samoa!

We wensen Thomas Rongen heel veel succes vannacht tegen de Cook Islands. Voorspelling: “Ik denk 2-0!”
Filmpje

NB: ‘Man of the match’
Johnny Saelua werd verkozen tot "man" van de wedstrijd. Hij heette echter in zijn kinderjaren geen Johnny maar Jayieh.

Saelua werd geboren als man, maar opgevoed als vrouw, omdat zijn ouders meenden dat hij meer vrouwelijke dan mannelijke genen in zich had. In de Samoaanse cultuur is dit erg gebruikelijk en Saelua is dan ook zeker niet de eerste die op deze manier is grootgebracht. Hiermee zou naast de eerste overwinning van Amerikaans-Samoa ook de eerste overwinning in een WK-wedstrijd zijn voor een transseksuele voetballer zijn.


maandag 21 november 2011

103. Kein geloel, basketball spielen!

.

De staking van de NBA spelers duurt namelijk al een tijdje en het ziet er niet naar uit dat de beste basketballers ter wereld dit seizoen nog gaan spelen. Althans niet in Amerika.
Maar waarom staken de spelers eigenlijk? Om geld.
Maar hebben ze niet genoeg inkomen om zelfs een jaartje voor niets te kunnen ballen?

NBA Lockout
De spelers van de beste basketbal competitie ter wereld, de NBA, staken. Ze staken omdat eerdere afspraken niet meer (kunnen) worden nagekomen door de bond en de clubs. Er is namelijk minder geld te verdelen. Wat dat betreft lijkt de NBA momenteel wel wat op de echte wereld.
In de NBA lijden een flink aantal teams verlies. Er moet daarom een geheel nieuwe verdeelsleutel komen om allemaal te overleven. In goed Nederlands heet dat: de spelers moeten behoorlijk minder gaan verdienen, omdat zij de voornaamste kostenpost zijn.

De spelers zijn het hier niet mee eens, want er waren afspraken gemaakt en daar willen de clubs en de bond nu onderuit.

Hierbij doet zich wel de situatie voor dat de paar supersterren van de NBA miljoenen verdienen en de rest niet. Die rest wil ook graag meeliften dus die vormen een eenheid met supersterren als Lebron James en Kevin Durant. Nou loopt het gros natuurlijk niet voor het minimumloon te spelen, maar de verhoudingen liggen wel wat scheef. Aan de andere kant wil het publiek de “All Stars” maar wat graag zien. Die sterren weten dat en spelen hoog spel.


22 van de 30 teams zouden verlies draaien en verder zou het algemene verlies nog eens 300 miljoen dollar bedragen. Het moet dus anders volgens de bond.
De spelers daarentegen twijfelen aan de hoogte van deze cijfers en houden vast aan de lopende afspraken.

In de afgelopen overeenkomst stond dat 57 procent van de NBA-inkomsten naar spelerslonen ging. De spelers waren bereid om een toegeving te doen en dat naar 54,3 procent te laten zaken. De eigenaars wilden een 50-50 verdeling. Verder wil de bond een verbod op heel lange contracten en een salarisplafond voor de spelers.
Voor de leek lijken niet echt heel grote verschillen.
Het gaat dus een principekwestie.

Maar de spelers vinden dat zij niet serieus genomen worden en spelen het stakingsspel keihard.
Zo hard zelfs dat er desnoods dit ze dit seizoen niet zullen spelen.
Dat zou zo maar kunnen. Zo lang de lockout duurt, blijven de speelzalen leeg.
Want eerst moest het pre-season (oefenwedstrijden) er aan geloven, daarna de maand november en nu is het tot medio december no play. Grote kans is dat het seizoen nu voorbij is.

Chinese connection?
Sommige spelers hebben er geen zin meer in en verkassen naar China of Europa.
Zo ook onze landgenoot Dan Gadzuric. Hij was het zat en speelt verder bij het Chinese Jiangsu Dragons (wie kent ze niet?).


Overigens hebben de Chinese clubs een leuke clausule in de contracten met NBA spelers. Zij mogen bij een einde van de lockout, niet terug naar de USA, maar moeten even netjes het seizoen in China afmaken. Voor wat hoort wat dus of te wel shàn yǒu shàn bào (善有善).

En sommige spelers gaan nu in Italië of Turkije spelen. Maar zei Johan Cruijff niet dat ieder nadeel zijn voordeel heeft? Zo speelde NJ Nets speler Deron Williams op 9 november in de wedstrijd Leiden-Besiktas in de Leidense “gymzaal”. Zie je dus zomaar een wereldspeler tussen de Leidense parttimers!

Obama
Om de staking te beëindigen worden alle middelen ingezet. Zo was de hoop gevestigd op een heel grote basketbal fan, namelijk de president van de USA. Helaas zag Barack Obama voor zich zelf geen rol om het NBA seizoen te redden. Obama vindt het wel “hartverscheurend” dat er geen wedstrijden gespeeld worden.


Maar hoe zeer Obama ook van de staking baalt, Mr. President is van mening dat de spelers en de eigenaars hun situatie zelf moeten oplossen. Geen rol voor hem, want zoals hij zelf zegt:
” I’ve got some bigger fish to fry.”

Maar de NBA lockout is ook slecht voor Obama. Bemoeit hij zich er niet mee, kost hem dat stemmen. Komt ie met een oplossing, dan verkiest hij de NBA boven andere (belangrijkere) zaken. Dat kost hem ook stemmen.

Scheurtjes
Inmiddels begint het collectief van de spelers wel scheurtjes te vertonen. De staking duurt te lang, de spelers willen gewoon spelen en weer salaris ontvangen. Want zo verwoordde voormalig NBA speler Dennis Rodman  het, dat spelers eigenlijk geen moer geven om één front te vormen. Het enige dat voor hen telt, is hun bankrekening. En no play, no pay.

An offer the couldn’t refuse? Yes they can!
Als ultieme redding bood de NBA een stikken of slikken voorstel aan de spelers. Het was het laatste bod, een compromis, aan de spelers met een start van de competitie medio december.
Het compromis wezen de spelers af. Opnieuw: No deal!

De spelers zijn nu zelf naar de rechter gestapt. Zij klagen de NBA aan omdat de bond hen het recht op werk ontzegt. Het is dus nog niet voorbij. Jammer voor de spelers maar de grootste verliezers zijn natuurlijk de fans. No NBA dus. Een alternatief is het US college basketbal.
Maar de Jupiler league van het basketbal is leuk, we kijken natuurlijk liever CL!
Helaas ziet het erg toch naar uit dat we dit jaar geen Celtics – Heat of Lakers – Mavericks krijgen. Tenzij je je spelcomputer gebruikt.


Nadeel = Voordeel
Maar ook hier geldt de nadeel-voordeel spreuk van Cruijff: geen kijkvreugde maar het scheelt in ieder geval € 15,- per maand dat je uitspaart aan een Sport1 of NBA.com abonnement. En geen wedstrijden betekent ook dat er ‘s nachts gewoon geslapen kan worden.

En daarbij dan maar een jaartje 50%, altijd nog meer dan ik de komende 10 jaar ga verdienen!
Dus ik zou het overbekende credo van Ernst Happel willen gebruiken: Heren NBA-spelers, Kein geloel, basketbal spielen!