vrijdag 27 januari 2012

111. Ode to the Dunking Dutchman


Momenteel spelen er helaas geen Nederlanders in de NBA. Bij de Boston Celtics speelt wel Greg Stiemsma en de coach van de Miami Heat heet Eric Spoelstra, maar beide zijn Amerikaan. Met Nederlandse ouders, dat wel.

Maar vroeger hadden we Rik Smits in de NBA spelen. Die was heel lang en nog goed ook! Smits speelde van 1988 tot 2000 bij de Indiana Pacers. En de Pacers waren erg goed in die jaren. In het team speelde ook de beroemde Reggie Miller en had legende Larry Bird als coach.

The Dunking Dutchman
Rik Smits kwam in 1988 bij de Pacers. Al snel werd de lange Eindhovenaar een echte publiekslieveling.
Smits is met zijn lengte 2,24 meter (schoenmaat 53) de negende langste speler alle tijden in de NBA. Rik oogt als een enorme slungel met weinig gevoel voor iedere sport uberhaupt. Het tegendeel was dus waar!


Zijn bijnaam is The Dunking Dutchman. Verder staat Smits staat op de 4e plaats van alle spelers die ooit voor de Pacers hebben gespeeld. Hij is een held in Indianapolis en omstreken. En in het Conseco Fieldhouse, het stadion van de Pacers, is hij nog steeds een graag geziene speler. Hij is na zijn basketbalcarrière in de USA blijven wonen, en sleutelt momenteel veel aan motoren.

NBA finale
Hij is een van de rijkste Nederlandse (ex-) sporters, en speelde bijna 1000 wedstrijden in de NBA en scoorde daarin meer dan 14.000 punten.

Riks Smits haalde vaak de play offs. Het seizoen 1999-2000 was het sportieve hoogtepunt. Na playoff-overwinningen op de Milwaukee Bucks
(3-2), Philadelphia 76ers (4-2) en New York Knicks (4-2), speelde Rik Smits de NBA-finale. Daarin verloren zijn Pacers van de Los Angeles Lakers met 4-2.

All Star
Zijn persoonlijke hoogtepunt kwam toen hij in 1998 werd verkozen als starter voor de All-Star Game, tussen sterspelers als Michael Jordan en Shaquille O´Neal. De enige Nederlander tot nu toe!

Dit is een goed stel hoor, zou Theo Reitsma zeggen
Tot slot nog een keer het mooie filmpje van Rik met commentaar van DeMart. Kijk en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten